10th Class English - Chapter 1 All Things Bright and Beautiful All Question With Answer
↓ Question & Answer ↓
Question 1.
What does the poet think of all things?
(ସମସ୍ତ ଜିନିଷ ସମ୍ପର୍କରେ କବି କ’ଣ ଭାବିଛନ୍ତି ?)
Answer:
The poet thinks that all things are bright and beautiful and wise and wonderful.
Question 2.
Who has made all these things?
(କିଏ ଏ ସମସ୍ତ ଜିନିଷକୁ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି ?)
Answer:
The Lord God has made all these things.
Question 3.
What are the little things mentioned in the poem?
(କବିତାରେ ଉଲ୍ଲିଖ୍ କ୍ଷୁଦ୍ର ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ କ’ଣ ?)
Answer:
The little things mentioned in the poem are little flowers and little birds.
Question 4.
How does the poet describe the beauty of flowers?
(କବି କିପରି ଫୁଲଗୁଡ଼ିକର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ?)
Answer:
The poet describes that God has given bright colors to flowers. When a little flower blossoms, it looks beautiful and its brightness attracts others. The beauty of the flowers lies in their bright colors.
Question 5.
How does the poet describe the little birds?
(କବି କିପରି କ୍ଷୁଦ୍ର ପକ୍ଷୀଗୁଡ଼ିକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ?)
Answer:
The poet describes that the little birds that sing sweetly are made by God. God has made their tiny wings which help them to fly.
Question 6.
How is the mountain described in the poem?
(କବିତାରେ ପର୍ବତ କିପରି ବର୍ଣିତ ହୋଇଛି ?)
Answer:
In the poem, the mountain is described as purple-headed.
Question 7.
Why does it appear so?
(ଏହା କାହିଁକି ଏପରି ଦେଖାଯାଏ ?)
Answer:
The bluish-red rays of the setting sun make the mountaintop look purple.
Question 8.
What brightens up the sky?
(ଆକାଶକୁ କ’ଣ ଉଜ୍ଜଳିତ କରିଥାଏ ?)
Answer:
The sunrise and the sunset brightens up the sky.
Question 9.
How does the sky look during the sunset ?
(ସୂର୍ଯ୍ୟାସ୍ତ ସମୟରେ ଆକାଶ କିପରି ଦେଖାଯାଏ ?)
Answer:
The sky looks bright during the sunset.
Question 10.
Which are the two seasons mentioned in the poem?
(କେଉଁ ଋତୁ ଦୁଇଟି କବିତାରେ ଉଲ୍ଲିଖୁତ ହୋଇଛି ?)
Answer:
The two seasons mentioned in the poem are winter and summer.
Question 11.
Why does the poet consider the summer sun pleasant?
(ଗ୍ରୀଷ୍ମକାଳୀନ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କୁ କବି କାହିଁକି ଆନନ୍ଦଦାୟକ ବୋଲି ବିଚାରିଛନ୍ତି ?)
Answer:
The summer comes after the winter and it gives great relief to the winter-hit people. The summer sun is warm and comfortable in England. That is why the poet considers the summer sun pleasant.
Question 12.
What do we enjoy in greenwood?
(ଆମେ ସବୁଜ ଅରଣ୍ୟରେ କ’ଣ ଉପଭୋଗ କରୁ ?)
Answer:
We enjoy the beauty of the tall trees in the green wood.
Question 13.
How are the meadows useful for us?
(ଘନ ତୃଣଭୂମିଗୁଡ଼ିକ ଆମ ପାଇଁ କିପରି ଉପଯୋଗୀ ?)
Answer:
The meadows are open areas of grassland where people play different games.
Question 14.
Where do the rushes grow?
(ନଳତୃଣଗୁଡ଼ିକ କେଉଁଠାରେ ବଢ଼ିଥା’ନ୍ତି ?
Answer:
The rushes grow by the waterside.
Question 15.
Why do people gather rushes ?
(ଲୋକମାନେ ନଳତୃଣଗୁଡ଼ିକୁ କାହିଁକି ସଂଗ୍ରହ କରନ୍ତି ?)
Answer:
People gather rushes every day because they are used for making mats and baskets.
Question 16.
Why has God given us eyes?
(ଭଗବାନ୍ ଆମକୁ ଚକ୍ଷୁ ଦେଇଛନ୍ତି କାହିଁକି ?)
Answer:
God has given us eyes to see all the beautiful things created by Him.
Question 17.
What should our lips tell?
(ଆମର ଓଷ୍ଠ | ଅଧର କ’ଣ କହିବା ଉଚିତ ?)
Answer:
Our lips should tell about the greatness of God and all His creations.
Question 18.
How does the poet describe God?
(କବି ଭଗବାନ୍ଙ୍କୁ କିଭଳିଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ?)
Answer:
The poet describes God as Almighty who has made everything.
The poet describes many things in the poem. Make a list of the things described in the poem.
(କବିତାରେ କବି ଅନେକ ଜିନିଷର ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି । କବିତାରେ ବର୍ଣିତ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକର ଏକ ତାଲିକା କର ।)
Answer:
List of things described in the poem:
Flowers, birds, cold wind, pleasant summer sun, ripe fruit, mountains, rivers, sunset, sunrise, sky, garden, tall trees, greenwood, meadows, rushes, eyes, and lips. |
Question 1.
Which of the things are bright and which of the things are small?
(କେଉଁ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ଉଜ୍ଜଳ ଓ କେଉଁ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ କ୍ଷୁଦ୍ର ?)
Answer:
The purple-headed mountain and the sunset are the things which are bright.
Flowers and the birds with their tiny wings are the things which are small.
Question 2.
Which are the lines in the poem where the poet expresses his gratitude to God?
(କବିତାର କେଉଁ ଧାଡ଼ିଗୁଡ଼ିକରେ କବି ଈଶ୍ବରଙ୍କୁ ନିଜର କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଛନ୍ତି ?)
Answer:
The lines in the poem where the poet expresses his gratitude to God are as follows.
The Lord God made them all (Line 4)
He made their flowing colors (Line 7)
He made their tiny wings (Line 8)
He gave us eyes to see them (Line 21)
And lips that we might tell (Line 22)
How great is God Almighty (Line 23)
Question 3.
Is this poem a description or a prayer?
(ଏହି କବିତାଟି ଏକ ବର୍ଣ୍ଣନା ଅଥବା ପ୍ରାର୍ଥନା ଅଟେ ?)
Answer:
This poem is a description that gives a beautiful description of various wonderful things of God.
Question 4.
Why do you think so?
(ତୁମେ କାହିଁକି ଏପରି ଭାବୁଛ ?)
Answer:
This poem All Things Bright and Beautiful is more of a description. The word ‘prayer’ means a solemn request for help or expression of thanks addressed to God for His help and blessings. In this poem, the poet expresses his deep gratitude to God as the maker of all things bright and beautiful, wise and wonderful, and all creatures great and small. That is why the poet feels obliged and says some words in praise of Him. Thus, it is the description.
Each stanza of the poem is a unit. The last word of one line is similar in sound to the last word of another line. These are rhyming words.
Rhyming words in the poem are as follows.
beautiful small sings open by play tell wonderful all wings colors sky day well |
Students are divided into groups of four or five. Each group is asked to find the last word in each line of a stanza and put together all the words which have similar sounds. Each group is asked to present its findings.
(ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୪ ବା ୫ ଜଣଙ୍କୁ ନେଇ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ଦଳ ଗଠନ କରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦଳକୁ (କବିତାର) ପ୍ରତ୍ୟେକ ଧାଡ଼ିର ଶେଷ ଶବ୍ଦ ସହିତ ସମଧ୍ୱନିଜନିତ ଅନ୍ୟ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ ଏକତ୍ର କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଛି ।)
(This activity shall be done by the teacher in the class.)
(a) Fill in the blanks choosing the appropriate words given in brackets and read the lines.
1. God has given it _________.
2. So it can _________.
3. And it beautifully _________.
4. While going up in the _________.
(fly, sings, sky, wings)
Answers:
1. God has given it wings.
2. So it can fly.
3. And it beautifully sings.
4. While going up in the sky.
(b)
1. The meadows look _________.
2. Where we run and _________.
3. And the river is _________.
4. Where we bathe _________.
(play, every day, clean, green)
Answers:
1. The meadows look green.
2. Where we run and play.
3. And the river is clean.
4. Where we bathe every day.
Fill in the blanks with appropriate words.
(ଉପଯୁକ୍ତ ଶବ୍ଦ ବସାଇ ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।)
1. He gave us ears to _________.
2. He gave us to see _________.
3. He gave us to taste things _________.
4. He gave us skin to _________things.
5. He gave us nose to _________.
6. We enjoy God’s creation through the five _________.
Answers:
1. hear
2. eyes
3. tongue
4. feel
5. smell
6. senses
Given below are some clues. Pick up the lines of the poem following the clues.
(ନିମ୍ନରେ କେତେକ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି । ସୂଚନାଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁସରଣ କରି କବିତାଟିରୁ ଧାଡ଼ିଗୁଡ଼ିକୁ ବାହାର କର ।)
flower__________________________________
colour__________________________________
bird__________________________________
wings__________________________________
Now compare these lines with the appropriate stanza of the poem. What change in the rhyming pattern do you mark?
(ଏବେ ଏହି ଧାଡ଼ିଗୁଡ଼ିକୁ କବିତାର ଯଥୋପଯୋଗୀ ପଦ ସହ ତୁଳନା କର । ତୁମେ ଯତିପାତ କ୍ରମରେ କ’ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରୁଛ ।)
flower Each little flower that opens a color
color He made their glowing colors bird
bird Each little bird that sings wings
wings He made their tiny wings
The rhyming pattern of the original stanza in the poem and the above stanza is different. In the original stanza, the last word of a line rhymes with the last word of the alternate line, but in the above stanza, the last word of a line rhymes with the last word of the next line.
Read the line: The tall trees in the greenwood.
Trees are useful for mankind in many ways. Given below are some clues. Write a few lines on each.
(ଗଛଗୁଡ଼ିକ ମଣିଷ ଜାତି ପାଇଁ ଅନେକ ଦରକାରୀ । ନିମ୍ନରେ କେତେକ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଷୟରେ କେତୋଟି ଧାଡ଼ି ଲେଖ ।)
Tree
Construction of a house( ଏକ ଘର ନିର୍ମାଣ)
Furniture (ଆସବାବପତ୍ର)
Translation results (ଅନୁବାଦ ଫଳାଫଳ)
Rainfall (ବର୍ଷା)
Temperature control (ତାପମାତ୍ରା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ |)
Soil erosion (ମୃତ୍ତିକା କ୍ଷୟ |)
Deforestation (ଜଙ୍ଗଲ ନଷ୍ଟ)
Afforestation (ବୃକ୍ଷରୋପଣ |)
Answer:
Trees
Construction of a house (ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଉପରେ):
Wood is necessary for the construction of a house. Its use was more in making traditional houses in the recent past. It was used mainly as pillars and bars. Presently it is used mainly for making doors and windows. Its use has been reduced only because of its costliness and less availability. It is our duty to save trees.
Furniture (ଆସବାବପତ୍ର):
Wooden furniture has an all-time great demand. Even though they are expensive today people still go for it because their value is incomparable. We get wood from trees which are used in making sofa-set, cot, cupboard, almirah, wardrobe, chair and table, bench and desk, dining table, etc. Thus trees in the form of furniture give us comfort and luxury.
Rainfall (ବର୍ଷା):
Rainfall also depends on the trees. The leaves of the trees release huge quantities of water vapor into the atmosphere which helps in the formation of clouds. The areas, which have more trees, receive more rainfall. So we see heavy rainfall in forests. Deserts have scanty rainfall because there are no trees.
Temperature control (ତାପମାତ୍ରା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ |):
Trees are our real friends. When we sit under a shady tree in the hot summer, we feel relaxed. When the temperature rises, it is the tree that comes to our rescue. Its branches and green leaves help to absorb the heat and do not allow it to reach us. The trees provide shade for the animals in the summer.
Soil erosion (ମୃତ୍ତିକା କ୍ଷୟ |):
Soil erosion has become a tough problem today. Recently soil erosion in coastal lines has created a panic. It happens largely due to the loss of trees. It is the tree roots that bind the soil tightly and does not allow the soil to erode away. Deforestation is a cause of soil erosion. Loss of soil has certain bad consequences which are to be avoided. Let us not cut trees to avoid an unpleasant situation ahead.
Deforestation (ଜଙ୍ଗଲ ନଷ୍ଟ):
Deforestation means cutting down trees in the forests. Presently we come across such activities all over the world. Mostly, deforestation is done for the establishment of factories and new colonies, towns, and offices. Due to this, we are losing large hectares of forest every year. It has certain evil effects like soil erosion, earthquake, flood, cyclone, scanty rainfall, and rise in temperature. The animals will be the worst sufferer of deforestation as they will lose their habitat and food. It is definitely a step toward destruction.
Afforestation (ବୃକ୍ଷରୋପଣ |):
Afforestation is the process of planting trees on bare land in order to create a forest. It has become a need today as we have lost most of our greenery. Deforestation has caused much damage to us. We are to continue afforestation to fill up the loss caused by deforestation. Afforestation can check soil erosion, flood, cyclone, earthquake, and many other disasters. Let’s join in this great work of afforestation to make the world a safe place for human habitation.