10th Class English - Chapter 10 School’s Goodbye All Question With Answer

↓ Question & Answer ↓

E. Let’s Understand The Text:

Question 1.
Who is the speaker in the essay? Who are the audience?
(ପ୍ରବନ୍ଧରେ ବକ୍ତା କିଏ ? ଶ୍ରୋତା କେଉଁମାନେ ?)

Answer:
The author Lord Eustace Percy, a former Minister of Education of Britain, is the speaker in the essay. The students, who are about to leave school, are the audience.


Question 2.
What does the speaker speak about?
(ବକ୍ତା କେଉଁ ବିଷୟରେ କହିଛନ୍ତି ?)

Answer:
The speaker speaks about the duties of the school leavers after leaving school.


Question 3.
What is the wrong notion pupils generally have when they say goodbye to their school?
(ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ବିଦାୟ ନିଅନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ସାଧାରଣତଃ କ’ଣ ଭ୍ରାନ୍ତ ଧାରଣା ଥାଏ ?)

Answer:
When the pupils say goodbye to their school, they think that their education is finished, which is a wrong notion.


Question 4.
Why is it necessary to continue your education even after leaving school?
(ବିଦ୍ୟାଳୟ ପରିତ୍ୟାଗ କଲାପରେ ମଧ୍ୟ ତୁମମାନଙ୍କର ଶିକ୍ଷା ଚାଲୁ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ କାହିଁକି ?)

Answer:
One can’t achieve success in life easily. It can be achieved by hard work and continuous learning. So, if we are seeking success in life, we must work hard and continue our learning even after leaving school.


Question 5.
What care should be required for the choice of a profession?
(ଗୋଟିଏ ବୃତ୍ତି ଚୟନ କରିବା ପାଇଁ କି ପ୍ରକାର ଯତ୍ନ ନେବା ଉଚିତ ?)

Answer:
The choice of profession in life is a very difficult task. It must be done with the greatest care. One should aim at choosing the right profession that will bring him/her an interesting and happy future. In case of any doubt as to the choice, one shouldn’t be reluctant to take the advice of his/her teachers.


Question 6.
What should you do if you are forced to take up a job you do not like?
(ଯଦି ତୁମେମାନେ ପସନ୍ଦ କରୁନଥ‌ିବା ଚାକିରି କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୁଅ, ତେବେ ତୁମେମାନେ କ’ଣ କରିବ ?)

Answer:
If we are forced to take up a job we do not like, we should try to avoid it because it can only last for a short time. Instead, we should try to get our liked one as soon as possible.


Question 7.
Who should you seek advice from if you are not able to decide on the right profession?
(ଯଦି ଉପଯୁକ୍ତ ବୃତ୍ତି ଚୟନ ପାଇଁ ତୁମେମାନେ ସମର୍ଥ ନ ହୁଅ, ତୁମେମାନେ କାହାର ଉପଦେଶ ନେବ ?)

Answer:
If we are not able to decide on the right profession, we should seek advice from one of our teachers. Because they are experienced and are able to give us better suggestions.


Question 8.
What are the things that prevent someone from achieving success?
(ଜଣକୁ ସଫଳତା ପାଇବାରୁ ବଞ୍ଚିତ କରୁଥିବା ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ କ’ଣ ?)

Answer:
Unsound heart, health, irregular habits, smoking, and drinking prevent someone from achieving success. Because smoking and drinking ruin one’s health and efficiency and make his/her body unfit to achieve any success in life.


Question 9.
What is essential for achieving success in life?
(ଜୀବନରେ ସଫଳତା ଲାଭ କରିବା ପାଇଁ କ’ଣ ସବୁଠାରୁ ଅଧ‌ିକ ଆବଶ୍ୟକ ?)

Answer:
Good health is essential for achieving success in life. No one can achieve success in life without keeping his body fit.


Question 10.
How can you keep in good health?
(ତୁମେ କିପରି ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରକ୍ଷା କରିପାରିବ ?)

Answer:
We can keep in good health through cleanliness, fresh air, regular habits, and suitable recreation and make ourselves strong enough to play the game.


Question 11.
What should we avoid to remain healthy?
(ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟବାନ୍ ରହିବା ପାଇଁ ଆମେ କ’ଣ ପରିହାର କରିବା ଉଚିତ ?)

Answer:
In order to remain healthy we should avoid smoking because it stunts the body and clouds the brain. Besides we should avoid drink as it is the deadly enemy of health and efficiency.


Question 12.
What is the priceless possession of an individual?
(ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିର ଅମୂଲ୍ୟ ସମ୍ପଦ କ’ଣ ?)

Answer:
Character is the priceless possession of an individual. So we have to keep it free from black spots.


Question 13.
How can one’s character be kept sound and strong?
(ଜଣକର ଚରିତ୍ରକୁ କିପରି ସୁସ୍ଥ ଓ ବଳିଷ୍ଠ ରଖିହେବ ?)

Answer:
One’s character can be kept sound and strong if he/she is truthful in all things, considerate to everybody, fair to his/her rivals, and kind and helpful to the weak and suffering. Besides, he/she should always support what is good, pure, and noble.


Question 14.
What should be avoided to safeguard one’s character?
(ଜଣକର ଚରିତ୍ରକୁ ରକ୍ଷା କରିବାକୁ କ’ଣ ପରିହାର କରିବା ଉଚିତ ?)

Answer:
Gambling in every form should be avoided to safeguard one’s character as it is a mean game trying to get something for nothing and at others’ cost.


Question 15.
How should one spend one’s leisure hours?
(ଜଣେ ଜଣକର ଅବସର ସମୟ କିପରି ଅତିବାହିତ କରିବା ଉଚିତ ?)

Answer:
One should spend one’s leisure hours with interesting hobbies, goodbooks, and good companions. Association with these things influences him/her a lot to make him/her good and noble.


Question 16.
How can an individual prove himself an asset to the nation?
(ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଜକୁ ଦେଶର ସମ୍ପରି ଭାବେ ପ୍ରମାଣିତ କରିପାରିବ ?)

Answer:
An individual can prove himself an asset to the nation with a sound mind a sound body, a good character, courteous manners, and loyalty to the duties of his nation and its high ideals.


🗨
F. Let’s Understand The Text Better:

Question 1.
Who are the real audience in the essay?
(ପ୍ରବନ୍ଧରେ ପ୍ରକୃତ ଶ୍ରୋତା କେଉଁମାନେ ?)

Answer:
The real audience in the essay are not only the students of that particular school but also the students of all schools, who are about to leave the school. It is also a message to the youth who are going to start a new career.


Question 2.
Why does the speaker advise the audience to continue their education after school?
(ବିଦ୍ୟାଳୟ ପରିତ୍ୟାଗ ପରେ ଶିକ୍ଷା ଚାଲୁ ରଖିବାକୁ ବକ୍ତା କାହିଁକି ଶ୍ରୋତାମାନଙ୍କୁ ଉପଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ?)

Answer:
The speaker advises the audience to continue their education after school because they can’t achieve success in life without it. One can achieve success in life by working hard and continuing to learn.


Question 3.
Why do students seek advice from their teachers?
(ଛାତଛାତୀମାନେ କାହିଁକି ସେମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କର ଉପଦେଶ ଅନ୍ଵେଷଣ କରିବା ଉଚିତ ?)

Answer:
The students will require to choose a trade or profession after their schooling and they will have to do it very carefully otherwise they will repent in their later life. In case of any doubt about the right profession for them, they should seek advice from their teachers who can guide them properly.


Question 4.
How does good health help you?
(ଉତ୍ତମ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ତମମାନଙ୍କୁ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ?)

Answer:
Good health has manifold benefits. It helps us immensely. It makes us physically strong and enhances our mental power and efficiency. Above all, it helps us to achieve success in life.


Question 5.
What is the harmful effect of smoking?
(ଧୂମପାନର କ୍ଷତିକାରକ ପ୍ରଭାବ କ’ଣ ?)

Answer:
Smoking is no doubt injurious to health. It prevents our body from growing properly and makes the mind confused. Hence, it is harmful to both our body and mind.


Question 6.
Why is a drink called the deadly enemy of health and efficiency?
(ମଦ୍ୟପାନ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଦକ୍ଷତାର ଚରମ ଶତ୍ରୁ କାହିଁକି ?)

Answer:
Drinking ruins health and peace of mind. It reduces the efficiency of a man. It is extremely harmful. So it is called the deadly enemy of health and efficiency.


Question 7.
Why is character a priceless possession of a human being?
(ଚରିତ୍ର କାହିଁକି ଜଣେ ମନୁଷ୍ୟର ଏକ ଅମୂଲ୍ୟ ସମ୍ପଦ ?)

Answer:
Character makes one truthful in all things, considerable to everybody, fair to rivals, kind and helpful to the weak and the suffering. It also provides him the courage to support good, pure, and noble things. Besides, characterlessness hampers one’s dignity and prestige. Therefore, the character is considered a priceless possession of a human being.


Question 8.
Why should we help the weak and the suffering?
(ଆମେ କାହିଁକି ଦୁର୍ବଳ ଓ ଦୁର୍ଦ୍ଦଶାଗ୍ରସ୍ତଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ ?)

Answer:
Being human beings it is our utmost duty to help others, especially the weak and the suffering. Because they are helpless, need the assistance of others and their survival depends on others’ help. So we should help them.


Question 9.
What do you mean by hard times?
(ଦୁଃସମୟ/ଦୁର୍ଦ୍ଦିନ କହିଲେ ତୁମେ କ’ଣ ବୁଝ ?)

Answer:
By hard times we mean the period full of difficulty and trouble which is not at all pleasant. It comes at any time in everybody’s life for which a man makes provision.


Question 10.
How can we spend our leisure hours wisely?
(ଆମେ କିପରି ଆମର ଅବସର ସମୟ ବିଜ୍ଞ ଭାବରେ ଅତିବାହିତ କରିପାରିବା ?)

Answer:
Leisure hours shouldn’t be spent with mere idling because many vices breed in man’s idleness. We can make the best use of it interesting hobbies like composing poems or drawing pictures, reading goodbooks like scriptures or the lives of great men. Leisure hours can also be filled up by companionships and associations.


Question 11.
How can we achieve real success?
(ଆମେ କିପରି ପ୍ରକୃତ ସଫଳତା ଲାଭ କରିପାରିବା ?)

Answer:
It’s not easy to achieve success in life. Real success can only be achieved if we possess a sound mind in a sound body, a good character, good manners, and loyalty to the duties of our nation and its high ideals.


🗨
G. Let’s Read Between The Lines:

1. Even after school one should continue one’s education. Suggest various ways in which one can continue learning.
(ବିଦ୍ୟଳୟ ତ୍ୟାଗପରେ ମଧ୍ୟ ଜଣେ ଶିକ୍ଷା ଚାଲୁ ରଖୁ ଉଚିତ । ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଅ ଯଦ୍ବାରା ଜଣେ ଶିକ୍ଷା ଚାଲୁ ରଖୁପାରିବ ।)
(One has been suggested for you)
(ଗୋଟିଏ ତୁମପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି ।
(a) Self-study
(b) _________
(c) _________
(d) _________

Answer:
(b) Group discussion
(c) Peer learning
(d) Using electronic and mass media


2. We should seek advice from our teachers. Our teachers advise us to:
(ଆମେ ଆମ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ଉପଦେଶ ପାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ । ଆମ ଶିକ୍ଷକମାନେ ଆମକୁ ଉପଦେଶ ଦେବେ –)
(One has been mentioned for you.)
(ଗୋଟିଏ ତୁମପାଇଁ କରି ଦିଆଯାଇଛି ।)
(a) work hard our studies.
(b) ___________
(c) ___________
(d) ___________

Answer:
(b) be sincere
(c) obey our parents
(d) be punctual


3. We must make provisions for hard times.
(ଆମେ ଭବିଷ୍ୟତ ନିମନ୍ତେ ଯୋଜନା କରିବା ଉଚିତ ।)
(One has been done for you.)
(ଗୋଟିଏ ତୁମପାଇଁ କରି ଦିଆଯାଇଛି ।)
Hard times Provisions
(a) Monetary crisis Savings
(b) __________ __________
(c) __________ __________
(d) __________ __________

Answer:
(b) Job crisis Self-employment
(c) National crisis Self-help
(d) Passion crisis Self-control


4. We should be loyal to our nation and be good citizens. List the duties of a good citizen.
(ଆମେ ଦେଶ ପ୍ରତି ଆନୁଗତ୍ୟ ରହିବା ଏବଂ ଉତ୍ତମ ନାଗରିକ ହେବା । ଜଣେ ଉତ୍ତମ ନାଗରିକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଏକ ତାଲିକା କର ।)
One of the duties has been stated for you.
(କତ୍ତବ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ତୁମପାଇଁ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ।)

1. Sacrifice for the nation
2. _____________
3. _____________
4. _____________
5. _____________
6. _____________
7. _____________

Answer:
2. Loyalty to the country
3. Obedience to the law
4. Kind and helpful to the weak and the suffering
5. Considerate and fair to everybody
6. Be truthful in all things
7. Sympathetic to other people


🗨
H. Let’s Listen And Speak:

Discuss in pairs/groups.
(ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ବା ଦଳରେ ଆଲୋଚନା କର ।)
(i) Rights of a good citizen (ଜଣେ ଉତ୍ତମ ନାଗରିକର ଅଧିକାର )
(ii) Duties of a good citizen (ଜଣେ ଉତ୍ତମ ନାଗରିକର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ)
Students are divided into two groups. One group will discuss “Rights of a good citizen”. Another group will discuss “Duties of a good citizen”.
(ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଦୁଇ ଦଳରେ ବିଭକ୍ତ ହେବେ । ଗୋଟିଏ ଦଳ ‘ଜଣେ ଉତ୍ତର ନାଗରିକର ଅଧ୍ୟାର’ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବ । ଅନ୍ୟ ଦଳ ‘ଜଣେ ଉତ୍ତମ ନାଗରିକର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ’ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବ ।)
The discussion will take place under the guidance of the teacher.
(ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶମତେ ଆଲୋଚନା ଚାଲିବ ।)


Answer:
Group – A (Topic – “Rights of a good citizen”):
Every member of a state is a citizen. A good citizen is one who enjoys certain rights and performs certain duties for the nation. The state should take the responsibility of looking after the life and property of citizens. The state should take responsibility for the health and education of each citizen. Each citizen should have freedom of speech and worship. He should have the right to follow an occupation according to his choice. Each adult citizen should have the right to vote and contest in the election. He should also have the right to share in the administration of the state. He has many other rights also.


Group – B (Topic – “Duties of a good citizen”):
Rights and duties go together. Rights have no meaning without duties. Therefore, a citizen has to perform some duties. He must be loyal to the state. Every citizen must be prepared to sacrifice his life and property for the protection of the state. A good citizen must pay taxes to the state. He must obey the laws enacted by the government. He must protect the national property. He must think that the loss of the state is indirectly the loss of its citizens. All citizens should think that they are citizens of the same state and they have equal rights and duties. They can’t be good citizens unless they know their duties and responsibilities.


🗨
I. Let’s Learn Some Words

(i) Match the words under ‘A’ with their meanings under ‘B’
(‘A’ ସ୍ତମ୍ଭର ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ‘B’ ସ୍ତମ୍ଭରେ ଥ‌ିବା ସେଗୁଡ଼ିକର ଅର୍ଥକୁ ମିଳାଅ ।)

A B
beware of polite or well-mannered
untarnished mercy
stunt chiefly or mainly
for good the habit of betting money
above all honest
Courteous be careful
grace pure and bright
largely permanently
gambling stop something from growing
fair most importantly

Ans:

A B
beware of be careful
untarnished pure and bright
stunt stop something from growing
for good permanently
above all most importantly
Courteous polite or well-mannered
grace mercy
largely chiefly or mainly
gambling the habit of betting money
fair honest

(ii) Express the following in a single word :
(ନିମ୍ନଲିଖଗୁଡ଼ିକୁ ଗୋଟିଏ ଶବ୍ଦରେ ପ୍ରକାଶ କର ।)
(i) the health and happiness of people
(ii) having ambition
(iii) to obtain something
(iv) profession or a job of a person
(v) to prevent something or somebody from growing properly
(vi) too valuable to have a price
(vii) quality of being loyal
(viii) to weaken someone’s strength slowly
(ix) quality of being efficient
(x) be on your guard against something

Answer:
(i) the health and happiness of people – welfare (ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଖୁସି)
(ii) having ambition – ambitious (ଅଭିଳାଷୀ)
(iii) to obtain something – secure
(iv) profession or a job of a person – trade
(v) to prevent something or somebody from growing properly – stunt
(vi) too valuable to have a price – priceless (ଅମୂଲ୍ୟ)
(vii) quality of being loyal – loyalty (ଆନୁଗତ୍ୟ)
(viii) to weaken someone’s strength slowly – sap (କ୍ରମଶଃ କ୍ଷୟ କରିବା)
(ix) quality of being efficient – efficiency (ଦକ୍ଷତା)
(x) be on your guard against something – beware of (ସୁରକ୍ଷା ଦେବା)


(iii) Convert the following verbs to nouns and frame sentences:
(ନିମ୍ନଲିଖ୍ କ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶେଷ୍ୟରେ ପରିଣତ କର ଏବଂ ବାକ୍ୟ ଗଠନ କର ।)
calculate, associate, consider, educate, hesitate, profess, occupy

Answer:
calculate (V) – calculation (N) (ହିସାବ)
These calculations are based on the latest statistics.
associate (V) – association (N) (ସମ୍ପର୍କ)
Mr. Pattnaik formed an association to help blind people.
consider (V) – consideration (N) ( ବିଚାର )
After due consideration, I have decided to recommend him for the post.
educate (V) – education (N) (ଶିକ୍ଷା)
The State government takes responsibility for the education of each citizen.
hesitate (V) – hesitation (N) (ଉତ୍କଣ୍ଠା )
I have no hesitation in doing my homework.
profess (V) – profession (N) (ବୃଭି) )
I am a teacher by profession.
occupy (V) – occupation (N) (ବୃଭି)
She was born in France during the German occupation.


(iv) Write the “—ing” forms of the following verbs:
(ନିମ୍ନଲିଖ୍ କ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକର “−ing” ରୂପ ଲେଖ ।)
decide. make, occupy, part, begin, gamble, sap, promise, forget, study, provide

Verb -ing form Verb -ing form
decide deciding make making
occupy occupying part parting
begin beginning gamble gambling
sap sapping promise promising
forget forgetting study studying
provide providing

🗨
J. Let’s Learn Language:

(a) Although / Though
Both the words ‘although’ and ‘though’ can be used as conjunctions. They are used to join two contrasting statements.
(ଉଭୟ ଶବ୍ଦ although ଏବଂ though ସଂଯୋଜକ ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇପାରିବେ । ସେଗୁଡ଼ିକ ଦୁଇଟି ବିରୋଧୀ ଉକ୍ତିକୁ ଯୋଗ କରିବାରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଅନ୍ତି ।)
Example — Although he is leaving school, he will not forget his school days.
We can now break the above sentence and make two independent sentences.
( ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଉପରିସ୍ଥ ବାକ୍ୟଟିକୁ ଭାଙ୍ଗିପାରିବା ଓ ଦୁଇଟି ସ୍ଵାଧୀନ ବାକ୍ୟ ତିଆରି କରିପାରିବା ।)
(i) He is leaving school.
(ii) He will not forget his school days.


Combine the following sentences using I although.
(ନିମ୍ନଲିଖ୍ ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ though / although ବ୍ୟବହାର କରି ଯୋଗ କର ।)
(i) My bicycle is very old. It will run well.
(ii) It was raining heavily. I went out without a raincoat.
(iii) The man is poor. He is happy.
(iv) He went on running. He was tired.
(y) The bus was overloaded. We were able to find seats.
(vi) My granny is eighty. She still likes singing devotional songs.
(vii) Bubli has a scoty. She often goes to school on foot.
(viii) They are sisters. They never talk to each other.
(ix) Jyotishree invited me cordially. I did not attend her birthday.
(x) The boy looks weak. He is really very strong.

Answer:
(i) Although/Though my bicycle is very old, it will run well.
(ii) Although/Though it was raining heavily, I went out without a raincoat.
(iii) Although/Though the man is poor, he is happy.
(iv) Although/Though he was tired, he went on running.
(v) Although/Though the bus was overloaded, we were able to find seats.
(vi) Although/Though my granny is eighty. she still likes singing devotional songs.
(vii) Although/Though BubLi has a story, she often goes to school on foot.
(viii) Although/Though they are sisters, they never talk to each other.
(ix) Although/Though Jyotishree invited me cordially, I did not attend her birthday.
(x) Although/Though the boy looks weak, he is really very strong.


(b) Imperative Sentences
Look at the sentences below ; (ନିମ୍ନରେ ଥ‌ିବା ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କର)
(a) Avoid anything that will sap your health.
(b) Make provision for hard times.
(c) Be a credit to your family.
In the above sentences the subject ‘you’ is not mentioned. These sentences express an order, a request, advice, a command, a warning, or a suggestion.
(ଉପରିଲିଖ୍ ବାକଗୁଡ଼ିକରେ କର୍ତ୍ତା (subject) – ‘you’ ଉଲ୍ଲେଖ ହୋଇନାହିଁ । ଏହି ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଏକ ଆଦେଶ (order) ଅନୁରୋଧ (request), ଉପଦେଶ (advice),
ନିର୍ଦ୍ଦେଶ (command), ଚେତାବନୀ (warning), ପ୍ରସ୍ତାବ (suggestion), ଇତ୍ୟାଦିକୁ ପ୍ରକାଶ କରିଥାଏ ।)
In the imperative sentences (ଆଦେଶସୂଚକ ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ )

the subject ‘you’ is usually no expressed. (ସାଧାରଣତଃ କର୍ତ୍ତା ‘you ପ୍ରକାଶ ହୋଇ ନ ଥାଏ ।)
the sentence can be made negative. (ବାକ୍ୟକୁ ନାସ୍ତିସୂଚକ କରାଯାଇପାରେ ।)
there is no change in tense, aspect, voice, modality.
(ଏଥରେ) tense (କାଳ) aspect. voice (ବାଚ୍ୟ) modalityର କୌଣସି ପରବତ୍ତନ ହୁଏ ନାହିଁ ।

Turn the following statements into imperatives.
( ନିମ୍ନଲିଖ ଉକ୍ତଗୁଡ଼ିକୁ ଆଦେଶସୂଚକ ବାକ୍ୟରେ ପରିଣତ କର ।)
1. I want you to go ahead.
Answer: Go ahead.
2. I want you to get up early in the morning.
3. The commander ordered the soldiers to march forward.
4. The doctor advised him to take this medicine after food.
5. The watchman warned you to beware of the dog.

Answer:
2. Get up early in the morning.
3. March forward.
4. Take this medicine after food.
5. Beware of the dog.


🗨
K. Let’s Write:

The class is divided into groups, each group consisting of four or five students. The following areas are distributed among the groups. Each group is asked to prepare notes on the area given by making an in-depth analysis of the relevant portion of the text. They may also provide additional information from their experiences.
ଶ୍ରେଣୀକୁ ଦଳରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦଳରେ ଚାରି ବା ପାଞ୍ଚ ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ରୁହନ୍ତୁ । ନିମ୍ନଲିଖ୍ ପରସରଗୁଡ଼ିକୁ ଦଳ ମଧ୍ୟରେ ବଣ୍ଟାଯାଉ । ପାଠ୍ୟ ବିଷୟ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ବିଷୟର ପୂର୍ଣାଙ୍ଗ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରି ଟିପ୍‌ପଣୀ ଲେଖିବାକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦଳକୁ କୁହାଯାଉ । ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଅନୁଭୂତିରୁ ଅଧ୍ଵ ତଥ୍ୟ ଦେଇପାରିବେ । )
Each group is expected to develop a write-up on the basis of the notes.
(ଟିପ୍‌ପଣୀ ଆଧାରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦଳ ପୂର୍ଣ ବିବରଣ ଲେଖୁବାକୁ ଆଶା କରାଯାଉ ।)
Each group presents its note and write-up before the class.
(ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦଳ ତାଙ୍କର ଟିପ୍‌ପଣୀ ଓ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ବିବରଣ ଶ୍ରେଣୀରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରନ୍ତୁ ।)
Areas : (ପରିସର)
Choosing a profession (ଏକ ବୃତ୍ତି ବାଛିବା)
Good health (ଉତ୍ତମ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ)
Sound character (ଉତ୍ତମ ଚରିତ୍ର)
Use of leisure hours (ଅବସର ସମୟର ବ୍ୟବହାର)
(Teacher may facilitate the activity.) (ଶିକ୍ଷକ କାର୍ଯ୍ୟ ସାଧନରେ ସହାୟତା କରନ୍ତୁ ।)


1. Choosing a profession
Choosing a profession is a knotty problem that worries young men as they near the conclusion of their school education. Of course, some of them follow the caste occupation! the profession of their fathers. Everybody will have to choose a profession in life. He must be very careful while choosing a profession. He must take up such a profession that has in it the promise of an interesting and happy future. He should not follow such a profession which will lead him nowhere. He should adopt his, liking profession so that he will prosper in his life. In case of any doubt, he should take the advice of his elders and teachers. He shouldn’t follow any profession under pressure. Otherwise, he will be unhappy in his future life.


2. Good health
Everybody desires to keep good health, but everybody can’t maintain it. Good health has a lot of advantages. It can be supported by cleanliness, regular exercise, and fresh air. good habits and suitable recreations. We have to avoid certain things like smoking and drinking which are barriers to keeping good health. We can keep good health through our healthy habits only. An unhealthy man can’t enjoy his life. Life becomes a burden to him. However, with a sound mind in a sound body, one can enjoy his life and can achieve real success in life.


3. Sound character
It is rightly said that “when wealth is lost nothing is lost, when health is lost something is lost, but when a character is lost everything is lost.” So one should safeguard his character with utmost care. Because it is an invaluable possession. No one can buy it. It can be restored if somebody avoids certain things like gambling, smoking, and drinking. Everybody should be conscious to keep it untarnished. In order to possess a sound character, one should be truthful in all things. considerate to everybody, fair to the rivals, kind and helpful to the weak and the suffering and have the courage to stand up for what is good, pure, and noble.


4. Use of leisure hours
Everybody gets leisure hours in life. We shouldn’t idle away our leisure hours. We should make the best use of it with interesting hobbies like composing poems or drawing pictures. We can also utilize it by reading goodbooks which are helpful to us or which can enable us to be good men. We can enjoy the beautiful nature around us during our leisure hours. We can also render social services or make good friends during our leisure hours. Hence, we should use our leisure hours in such a way that either it would be productive or would do something good for life.


🗨