10th Class English - Non-Detailed Chapter 1 A Tiger in the House All Question With Answer

↓ Question & Answer ↓

TEXT-I
Comprehension check

Question 1.
Who was Timothy and where was it discovered?
( ତୀମଥି କିଏ ଏବଂ ଏହା କେଉଁଠାରେ ଆବିଷ୍କୃତ ହେଲା? )

Answer:
Timothy was a tiger cub. It was discovered by the writer’s grandfather when he was strolling the forest path at some distance from the rest of the hunting expedition in the Terai Jungle near Dehra.


Question 2.
Why did Grandfather accompany the party?
( ଜେଜେବାପା କାହିଁକି ପାର୍ଟୀ ସହିତ ଗଲେ? )

Answer:
Grandfather accompanied the party because he knew the forests of Siwalik hills better than most people. Therefore, he was requested to accompany the party, though he was not a shikari.


Question 3.
The writer says that the camp was very splendid. Why?
( ଲେଖକ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଶିବିର ବହୁତ ଚମତ୍କାର ଥିଲା। କାହିଁକି? )

Answer:
The writer says that the camp was very splendid because it consisted of seven large tents (one for each Shikari), a dining tent, and a number of servants’ tents. The people who accompanied the party were served delicious food.


Question 4.
Who discovered Timothy and when?
( ତୀମଥିଙ୍କୁ କିଏ ଆବିଷ୍କାର କଲା ଏବଂ କେବେ?)

Answer:
The writer’s grandfather discovered Timothy when his grandfather was strolling down the forest path at some distance from the rest of the party, he discovered Timothy from the intricate roots of a banyan tree where he was hiding.


Question 5.
Do you think Grandfather was very bold? Why do you think so?
( ତୁମେ ଭାବୁଛ କି ଦାଦା ବହୁତ ସାହସୀ ଥିଲେ? ଆପଣ କାହିଁକି ଭାବୁଛନ୍ତି?)

Answer:
Yes, I think Grandfather was very bold because he could dare to accompany the hunting expedition without any hesitation. He picked the eighteen-inch young tiger up from the intricate roots of the banyan tree. He brought the tiger home after the camp had broken up. He took care of the tiger cub at his home like his child.


Question 6.
What kind of special quality did Grandfather have? How was Grandfather different from other members of the party?
( ଦାଦାଙ୍କର କି ପ୍ରକାର ବିଶେଷ ଗୁଣ ଥିଲା? ଦାଦା ଦଳର ଅନ୍ୟ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କଠାରୁ କିପରି ଭିନ୍ନ ଥିଲେ?)

Answer:
Grandfather was adventurous and courageous by nature. He accompanied the hunting expedition without any hesitation. He was different from other members of the party to have bagged any game, catching animals that were either dead or alive.


Question 7.
Do you think Grandfather Will pet the tiger cub at home?
( ତୁମେ ଭାବୁଛ କି ଦାଦା ଘରେ ଟାଇଗର ଛୁଆକୁ ପୋଷା କରିବେ |)

Answer:
Yes, I think Grandfather will pet the tiger cub at home because he picked the cub from the intricate roots of the banyan tree and brought him home after the camp had broken up.


🗨
TEXT-II
Comprehension Check

Question 1.
Who are there in this part of the story?
(ଗଳ୍ପର ଏହି ଅଂଶରେ କେଉଁ ଚରିତ୍ରମାନେ ଅଛନ୍ତି ?)

Answer:
In this part of the story Timothy, his two companions Toto, the monkey, a mongrel puppy, the writer, his grandparents, and the cook are there in this part of the story.


Question 2.
Who named the tiger cub and who brought it up?
(ଏହି ବାଘଛୁଆର ନାମକରଣ କିଏ କରିଥିଲେ ଏବଂ କିଏ ଏହାକୁ ଲାଳନପାଳନ କରିଥିଲେ ?)

Answer:
The writer’s Grandmother named the tiger cub Timothy and the cook Mahmoud brought it up.


Question 3.
What was the diet of the tiger cub?
(ଏହି ବ୍ୟାଘ୍ର ଛୁଆର ଖାଦ୍ୟ କଣ ଥିଲା ?)

Answer:
At first, the diet of the tiger cub was milk. Then milk proved too rich for him and he was put on a diet of raw mutton and cod liver oil, to be followed later by a
tempting diet of pigeons and rabbits.


Question 4.
Who were Timothy’s companions at home?
(ଘରେ କେଉଁମାନେ ଟିମୋଥର ସାଙ୍ଗ ଥିଲେ ?)

Answer:
Toto, the monkey, and a small mongrel puppy were Timothy’s companions at home.


Question 5.
What was Timothy’s favorite amusement? How did the writer become Timothy’s favorite?
(ଟିମୋଥର ପ୍ରିୟ ଖେଳ କ’ଣ ଥିଲା ? ଲେଖକ କିପରି ଟିମୋଥର ପ୍ରିୟ ହେଲେ ?)

Answer:
Timothy’s favorite amusement was to stalk anyone who should play with him. Therefore, the writer became Timothy’s favorite when he came to live with
Grandfather.


Question 6.
What kind of change came over Timothy when he was six months old?
(ଯେତେବେଳେ ଟିମୋଥ୍ ଛଅ ମାସ ବୟସର ହେଲା ତାର କିପ୍ରକାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଲା ?)

Answer:
When Timothy was six months old, a change came over him. He grew steadily less friendly. When out for a walk with the writer, he would try to steal away to stalk a cat or someone’s pet dog, Pekinese.


Question 7.
Grandfather decided to transfer Timothy to the zoo. Why?
(ଜେଜେବାପା ଟିମୋଥ୍କୁ ଚିଡ଼ିଆଖାନାକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବା ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଲେ । କାହିଁକି ?)

Answer:
Timothy began to stalk Mahmoud about the house with what looked like villainous intent. He grew less friendly. He tried to steal away to stalk a cat and a pet
Pekinese. At night Timothy killed and ate up chicks. So grandfather decided to transfer Timothy to the zoo.


Question 8.
Where did Grandfather take him and how?
(ଜେଜେବାପା ତାଙ୍କୁ କେଉଁଠାକୁ ଓ କିପରି ନେଲେ ?)

Answer:
Grandfather took him to the zoo at Lucknow, which was a distance of two hundred miles away from their home. To get Timothy to the zoo, he reserved a first-class compartment for himself and Timothy as no one would like to travel in the same compartment with them.


Question 9.
Do you think Timothy will be happy at the new place?
(ଟିମୋଥ୍ ସେହି ନୂଆ ସ୍ଥାନରେ ଖୁସି ରହିଥବ ବୋଲି ତୁମେ ଭାବୁଛ କି ?)

Answer:
No, I don’t think Timothy will be happy in the new place because he will lose his freedom and friendship. He will be confined to a particular cage. He will remain away from his master and other companions.


🗨
TEXT-III
Comprehension Check

Question 1.
Read the last part of the story and say what it is about.
(ଗଳ୍ପର ଶେଷ ଭାଗଟିକୁ ପଢ଼ ଏବଂ ଏହା କାହା ଉପରେ ଆଧାରିତ କୁହ ।)

Answer:
The last part of the story is about grandfather’s last visit to the zoo and the familiar relationship that exists between man and animals. Man and animal share each other’s emotions. Though grandfather stroked and slapped an unknown tiger thinking it to be Timothy, it also appreciated grandfather’s emotion by licking his hands, though it was a furious tiger and his departure from the zoo with a heavy heart.


Question 2.
When did Grandfather visit the zoo and why?
(ଜେଜେବାପା କେତେବେଳେ ସେହି ଚିଡ଼ିଆଖାନା ବୁଲିବାକୁ ଆସିଲେ ଏବଂ କାହିଁକି ?)

Answer:
About six months later the transfer of Timothy to the zoo, Grandfather again visited the zoo. Because at that time Grandfather and Grandmother had gone to Lucknow to visit some relatives. So Grandfather had an opportunity to visit the zoo to know about Timothy.


Question 3.
What did Grandfather do at the cage where Timothy was kept ?
(ଯେଉଁଠାରେ ଟିମୋଥଙ୍କୁ ରଖାଯାଇଥିଲା ସେହି ଯନ୍ତା ନିକଟରେ ଜେଜେବାପା କଣ କଲେ ?)

Answer:
Grandfather went straight to that particular cage where Timothy had been
locked up and saw the tiger crouched in a corner. Putting his arm through the bars of the cage he stroked the tiger’s forehead and ticked his ear as the tiger approached the bars. The tiger allowed grandfather to put his both hands around his head.


Question 4.
How did the tiger behave towards Grandfather?
(ଜେଜେବାପାଙ୍କ ପ୍ରତି ବାଘଟି କିପରି ବ୍ୟବହାର କଲା ?)
Answer:
The tiger behaved very friendly towards Grandfather. He approached the bars of the cage and licked Grandmother’s hands. He seemed to sense Grandfather’s emotion towards him and behaved accordingly.


Question 5.
What did he suggest to the keeper?
(ସେ ଜଗୁଆଳୀଙ୍କୁ କଣ ପ୍ରସ୍ତାବ କଲେ ?)

Answer:
He suggested the keeper shift the tiger to another cage as he was frightened by the stupid leopard in the nearby cage.


Question 6.
Was the tiger really Timothy? How do you know this?
(ବାଘଟି ବାସ୍ତବରେ ଟିମୋଥ୍ ଥିଲା କି ? ତୁମେ ଏହା କିପରି ଜାଣୁଛ ?)

Answer:
No, the tiger was not really Timothy. We know it from the story when the speaker told Grandfather that Timothy had died of pneumonia two months ago and that was another dangerous tiger brought from the hill only a month ago.


Question 7.
What did the keeper say to Grandfather about the tiger?
(ଜଗୁଆଳୀଟି ଜେଜେବାପାଙ୍କୁ ବାଘ ବିଷୟରେ କଣ କହିଲେ ?)

Answer:
The keeper told Grandfather that the tiger was not Timothy. Timothy had died of pneumonia two months ago. That was a different tiger that had been brought from the hills one month before. That was a dangerous tiger.


Question 8.
What made Grandfather give a scornful look at the keeper?
(ଜେଜେବାପା କଣ ପାଇଁ ଜଗୁଆଳୀକୁ ଘୃଣାପୂର୍ବ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଚାହିଁଲେ ?)

Answer:
Grandfather came to know from the keeper that Timothy had died of pneumonia. He was heartbroken at the untimely death of his dear Timothy. The first keeper whom the grandfather met the first time was afraid of the tiger near whom he stayed all the time. They never tried to develop their relationship with the animals. So Grandfather gave a scornful look at the keeper and left the zoo.


Question 9.
Which character in this story do you like most and why?
(ଏହି ଗଳ୍ପରେ କେଉଁ ଚରିତ୍ରଟିକୁ ତୁମେ ବେଶି ଭଲ ପାଉଛ ଏବଂ କାହିଁକି ?)

Answer:
The character we like most in the story is Grandfather because he is the dominating character having a unique personality. He was a great lover of animals. He had kept with him a monkey and a mongrel puppy. He had also kept Timothy, a tiger cub as a pet at his home. After the tiger had been transferred to Lucknow zoo, he revisited the zoo to know about Timothy.


Question 10.
Can you give another title to the story? Give reasons for your new title?
(ଏହି ଗଳ୍ପର ଅନ୍ୟ ଏକ ନାମ ଦେଇପାରିବ କି ? ଗଳ୍ପର ନୂଆ ନାମର କାରଣ ଦର୍ଶାଅ ।)

Answer:
“Grandfather; A Great Lover of Animals” is an apt title for this story. Because Grandfather was a great lover of animals and he had kept with him a monkey and a mongrel puppy. He was treating the animals with great affection and love. Even he treated a tiger, the ferocious animal, with love and affection in the zoo at Lucknow.


🗨
D. WRITING

Answer the following questions in about fifty words.
(ନିମ୍ନଲିଖ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ପ୍ରାୟ ପଚାଶଟି ଶବ୍ଦ ମଧ୍ୟରେ ଦିଅ ।)

Question 1.
Who was Timothy? What made Grandfather bring him home with him?
(ଟିମୋଥ୍ କିଏ ? ଜେଜେବାପା ତାକୁ କଣ ପାଇଁ ଘରକୁ ଆଣିଲେ ?)

Answer:
Timothy was a tiger cub that was discovered by Grandfather on a hunting expedition in the Terai Jungle near Dehra. When the sportsmen of the party were giving up all hopes of finding a tiger and started shooting at jackals, Grandfather strolled down the forest path at some distance from the rest of the party, and discovered a baby tiger from the intricate roots of a banyan tree. He picked it up and brought it home when the camp had broken up.


Question 2.
Who were Timothy’s companions and how was he brought up at home?
(ଟିମୋଥ୍ର ବନ୍ଧୁମାନେ କିଏ ଥିଲେ ଏବଂ ସେ ଘରେ କିପରି ଲାଳିତପାଳିତ ହୋଇଥିଲା ?)

Answer:
Toto, the monkey, and a small mongrel puppy were two companions of Timothy. Toto, the monkey was bold enough to pull the young tiger by the tail. When Timothy became angry, Toto climbed up the curtains. At first, Timothy was afraid of the puppy. Later he allowed the puppy to crawl on his back and rest there. They became good friends. At first, Timothy was brought up entirely on milk given to him in a feeding bottle by the cook. Then he was put on a diet of raw meat and cod liver oil and later on he was given an attractive diet of pigeons and rabbits.


Question 3.
Why did Grandfather decide to transfer Timothy to a zoo?
(କଣ ପାଇଁ ଜେଜେବାପା ଟିମୋଥୁକୁ ଚିଡ଼ିଆଖାନାକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ଥିର କଲେ ?)

Answer:
When Timothy was about six months old, a change came over him. He became less friendly. Sometimes when the writer was taking him out, he would try to steal away to stalk a cat or other’s pet animals. He even did not spare the poultry house. At night he was entering stealthily the poultry house and the family members found feathers lying all over the veranda in the morning. So most often Timothy had to be chained up. And finally, he began to stalk Mahmoud about the house with villainous intent. Grandfather decided it was time to transfer him to a zoo.


Question 4.
What things did Grandfather do at the cage when he visited the zoo?
(ଯେତେବେଳେ ଜେଜେବାପା ଚିଡ଼ିଆଖାନାକୁ ବୁଲିବାକୁ ଯାଇଥିଲେ, ସେ ଯନ୍ତା ନିକଟରେ କଣ କଲେ ?)

Answer:
About six months later, when the writer’s Grandparents were visiting relatives in Lucknow, Grandfather had an opportunity to visit the zoo and see Timothy. Arriving at the zoo, he went to the particular cage where Timothy had been locked up. He saw the full-grown tiger crouched in a corner climbing the railing and putting his arm through the bars of the cage, Grandfather put both his hands around his head as the tiger approached the bars. He stroked the tiger’s forehead and ticked his ear. When he growled, Grandfather smacked him across the mouth. The tiger also licked Grandfather’s hands. So the meeting was very cordial.


Question 5.
How did the tiger react to Grandfather’s activities?
(ଜେଜେବାପାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଉପରେ ବାଘର କିପରି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲା ?)

Answer:
When Grandfather stroked the tiger’s forehead and ticked his ear, the tiger started licking Grandfather’s hands. There was a leopard in the nearby cage. When he snarled at the tiger, the tiger sprang away. Every now and then, the leopard would rush at the bars, and the tiger would slink back to his corner. The tiger’s reaction to his Grandfather’s activities was very positive and friendly. He seemed to sense Grandfather’s emotions and act accordingly.


Question 6.
What made Grandfather become so sad and what happened to him in the end?
(ଜେଜେବାପା କଣ ପାଇଁ ଅଧ‌ିକ ଦୁଃଖିତ ହେଲେ ଏବଂ ଶେଷରେ ତାଙ୍କର କଣ ଘଟିଲା ?)

Answer:
Grandfather came to know from the keeper that Timothy died of pneumonia two months ago. The tiger whom he thought Timothy was a ferocious tiger brought from the hills last month. Hearing this news Grandfather became very sad as Timothy was very dear to him. Again, he felt very sorry to know about the unfriendly treatment of the keepers to the beasts kept in the zoo. They never showed kindness towards the animals and never tried to develop a friendly attitude toward them.


Question 7.
Can you suggest some more lines to end the story in a different way?
(ତୁମେ ଗପଟିକୁ ଭିନ୍ନ ଭାବରେ ଶେଷ କରିବାକୁ ଅଧ୍ଵ କେତେକ ଧାଡ଼ି ପ୍ରସ୍ତାବ କରି ପାରିବ କି ?)

Answer:
The sad news for the Grandfather was the death of Timothy from pneumonia two months ago. If that had not happened, it would have been a better story. The tiger would have shifted to a different cage. Grandfather would have spent some more happy moments with the tiger. If Timothy had not died, Grandfather would have returned home happily. The ending of the story would have been delightful.


🗨
E. ACTIVITY Activity – I Read the statements under column ‘A’ and write the names of the characters under ‘B’ (who said) and the names under ‘C’ (to whom ?). The first one has been done for you. (A ସ୍ତମ୍ଭ ତଳେ ଥ‌ିବା ଉକ୍ତିଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ ଏବଂ B ସ୍ତମ୍ଭ ତଳେ ଯେଉଁ ଚରିତ୍ର କହିଛନ୍ତି ତାଙ୍କ ନାମ ଲେଖ ଏବଂ C ସ୍ତମ୍ଭ ତଳେ ଯାହାକୁ କୁହାଯାଇଛି ତାଙ୍କ ନାମ ଲେଖ । ପ୍ରଥମଟି ତୁମପାଇଁ କରି ଦିଆଯାଇଛି ।)

A B C
Statements of the Character (What?) (Who said?) (To whom?)
I become one of the tiger’s favorites. The writer The readers
I am talking to Timothy.
It is not your tiger.
I realize he is no longer mine.
He died two months ago.
Good night! Tirñothy.


Ans:


A B C
Statements of the Character (What?) (Who said?) (To whom?)
I become one of the tiger’s favorites The writer The readers
I am talking to Timothy. Grandfather The first keeper
It is not your tiger. The second keeper Grandfather
I realize he is no longer mine. Grandfather The second keeper
He died two months ago. The second keeper Grandfather
Good night! Tirñothy. Grandfather Timothy

🗨
Activity — II
Read the following jumbled sentences and arrange them in the proper order to get the summary of the story, “A Tiger in The House”. “A Tiger in The House”
(ନିମ୍ନଲିଖ୍ ଭୁଲ୍ କ୍ରମରେ ଥ‌ିବା ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ “A Tiger in The House” ଗଳ୍ପର ସାରାଂଶଟିକୁ ଉପଯୁକ୍ତ କ୍ରମରେ ପାଇବାକୁ ସଜାଅ ।)

1. Grandfather took Timothy to a zoo in Lucknow.
2. Timothy was brought up properly with an attractive and good diet.
3. Timothy was discovered by Grandfather on a hunting expedition and was brought home.
4. The zoo authorities were glad to receive the well-fed and fairly civilized tiger as a gift.
5. When Timothy was about six months old, a change came over him and he became less friendly and more furious.
6. About six months later, Grandfather visited the zoo to see Timothy, the tiger.
7. Grandfather left the zoo very sadly.
8. The keeper said that the tiger had died two months before.
9. Timothy lived happily like one of the members of the writer’s family.


Answer:
3. Timothy was discovered by Grandfather on a hunting expedition and was brought home.
2. Timothy was brought up properly with an attractive and good diet.
9. Timothy lived happily like one of the members of the writer’s family.
5. When Timothy was about six months old, a change came over him and he became less friendly and more furious.
1. Grandfather took Timothy to a zoo in Lucknow.
4. The zoo authorities were glad to receive the well-fed and fairly civilized tiger as a gift.
6. About six months later, Grandfather visited the zoo to see Timothy, the tiger.
8. The keeper said that the tiger had died two months before.
7. Grandfather left the zoo very sadly.


🗨