10th Class English - Non-Detailed Chapter 2 The Beggar All Question With Answer

↓ Question & Answer ↓

Text – I
Comprehension Check

Question 1.
Who are the characters described in this part of the story? What are they doing?
(ଗଳ୍ପର ଏହି ଭାଗରେ କେଉଁ ଚରିତ୍ରମାନଙ୍କୁ ବର୍ଣନା କରାଯାଇଛି ? ସେମାନେ କ’ଣ କରୁଛନ୍ତି ?)

Answer:
Two characters are described in this part of the story. They are the beggar and the advocate named Sergei. The beggar is begging for some money as he had gone without food for three days. Sergei finds out that the beggar is a cheat as he met him the day before yesterday in Sadovya street who was telling them quite a different thing from what he is telling now. He threatens to send the police after him. The beggar admits his guilt and Sergei offers him a job chopping wood for him. He agrees with him and they leave for Sergei’s home.


Question 2.
Which country are they from? How do you know this?
(ସେମାନେ କେଉଁ ଦେଶରୁ ଆସିଥିଲେ ? ତୁମେ କିପରି ଏହା ଜାଣିପାରୁଛ ?)

Answer:
They are from Russia. In the story, the beggar says that he does not have five copecks for lodging. Copeck is a Russian currency. Sergei says that he met the beggar on Sadovya street which is a street in Russia. The beggar also admits that he was lying and he formerly sang in a Russian choir. From these statements, we come to know that they are from Russia.


Question 3.
What does the beggar look like?
(ଭିକାରୀଟି କିପରି ଦେଖାଯାଉଛି ?)

Answer:
The beggar looks poor and hungry. He is wearing a tom fawn-colored overcoat. He has dull and drunken eyes and has red spots on his either cheeks with a pair of shoes, one high and the other low.


Question 4.
Did Sergei get angry with the beggar? Why?
(Sergei ଭିକାରୀ ଉପରେ ରାଗିଲେ କି ? କାହିଁକି ?)

Answer:
Yes, Sergei got angry with the beggar because the beggar repeatedly told a lie that he was a village school teacher for eight years, and he had lost the job for one year, so he was begging to reach the place where he had got a job. But Sergei remembered that the day before yesterday he met him in Sadovya street where he was telling him that he was an expelled student.


Question 5.
Do you think the beggar was lying? What made him tell lies?
(ଭିକାରୀଟି ମିଛ କହୁଥିଲା ବୋଲି ତୁମେ ଭାବୁଛ କି ? କଣ ପାଇଁ ସେ ମିଛ କହୁଥିଲା ?)

Answer:
Yes, the beggar was lying. He was a drunkard and became physically weak. He was unwilling to work. So, to make his living he was telling lies. He knew well that he would get nothing from others by telling the truth.


Question 6.
Did Sergei help the beggar to find work? What kind of work did he suggest for the beggar?
(Sergei ଭିକାରୀଟିକୁ କିଛି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇବା ପାଇଁ ସାହାଯ୍ୟ କଲେ କି ? କେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଲେ ?)

Answer:
Yes, Sergei helped the beggar to find some work. He suggested that the beggar would chop wood for him in his wood shed.


Question 7.
The advocate asked the beggar to do hard work like chopping wood. Was it a punishment or help?
(କାଠ କାଟିବା ଭଳି କଠିନ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଓକିଲ ଭିକାରୀଜଣଙ୍କୁ କହିଲେ । ଏହା ଏକ ଦଣ୍ଡ ଥିଲା ନା ସାହାଯ୍ୟ ଥିଲା ?)

Answer:
The advocate asked the beggar to do hard work like chopping wood. It was a help because he wanted him to survive by straggling hard. He wanted him to understand the meaning of work and labor. As a result, the beggar could keep himself away from a dirty job like begging.


Question 8.
Do you think the beggar would give up begging and work for Sergei?
(ତୁମେ ଭାବୁଛ କି ଭିକାରୀଟି ତା’ର ଭିକ୍ଷାବୃତ୍ତି ଛାଡ଼ି ଦେଇଥ‌ିବ ଏବଂ Sergeiଙ୍କ ପାଇଁ କାମ କରିଥ‌ିବ ?)

Answer:
Yes, I think that the beggar would give up begging and work for Sergei.


🗨
TEXT – II
Comprehension Check

Question 1.
What is this part of the story about? Did Luskhoff agree to chop wood for Sergei?
(ଗଳ୍ପଟିର ଏହି ଭାଗର ବିଷୟବସ୍ତୁ କ’ଣ ଅଟେ ? Sergeiଙ୍କ ପାଇଁ କାଠ ଚିରିବାକୁ Luskhoff ରାଜି ହେଲେ କି ?)

Answer:
This part of the story describes how Sergei, an advocate put Lushkoff, the beggar on the right path. From a drunkard beggar, Lushkoff becomes sober, sloomy, and silent. Lushkoff agreed to chop wood for Sergei.


Question 2.
What did Sergei see from the window of the dining room?
(ଭୋଜନ ପ୍ରକୋଷ୍ଠର ଝରକାରୁ Sergei କ’ଣ ଦେଖିଲେ ?)

Answer:
Sergei saw from the window of the dining room that the cook and the beggar came out into the yard by the back door. They made their way across the dirty snow to the shed. Olga, the cook stared angrily at the beggar, pushed him carelessly to a side, opened the shed, and closed the door angrily. Sergei saw the beggar getting lost in thought and trying to tap the log with an axe with his freezing hands.


Question 3.
What other work did Luskhoff have to do besides chopping?
(କାଠ ଚିରିବା ସହିତ Luskhoff ଆଉ କ’ଣସବୁ କାମ କରୁଥିଲା ?)

Answer:
Besides chopping wood, he would shovel snow, put the woodshed in order, and beat the dust out of rugs and mattresses. Sergei also hired Lushkoff to help him in packing and hauling the furniture, when he shifted into another room. Finally, he carried a letter from Sergei to one of Sergei’s friends to get some cleaner employment.


Question 4.
What kind of person was Sergei, kind/cruel? How do you know this?
(Sergei କେଉଁଭଳି ବ୍ୟକ୍ତି ଥିଲେ, ଦୟାଳୁ ନା ନିଷ୍ଠୁର ? ତୁମେ ଏହା କିପରି ଜାଣୁଛ ?)

Answer:
Sergei was a kind-hearted person because he wanted Lushkoff to be engaged in some manual work instead of begging. When Sergei came to know that Lushkoff knew writing, he offered him some cleaner employment by sending a letter to one of his friends.


Question 5.
Sergei said, “Well, I am happy that my words have taken effect.” Why did Sergei say so? Is he right in saying this?
(Sergei କହିଲେ ‘‘ମୋ କଥା ଫଳପ୍ରଦ ହୋଇଥିବାରୁ ମୁଁ ଖୁସି ।’’ Sergei ଏକଥା କ’ଣ ପାଇଁ କହିଲେ ? ସେ ଏପରି କହିବା ଠିକ୍ ଥିଲା କି ?)

Answer:
Sergei said so because he saw a great change in the attitude of that beggar. He has been sober, simple, gloomy, and silent. He has no objection in work. He succeeded in turning a beggar into a laborious man.


Question 6.
Did Lushkoff know reading and writing? What did Sergei want Lushkoff to do for earning money?
(Lushkoffପବା ଏବଂ ଲେଖିବା ଜାଣିଥିଲେ କି? Lushkoff ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିବା ପାଇଁ କ’ଣ କରିବାକୁ Sergei ଚାହିଁଲେ ?)

Answer:
Yes, Lushkoff knew reading and writing. Sergei wanted Lushkoff to be engaged in some other cleaner employment for earning money. So he sent him to one of his friends with a letter, who would give him some copying work to do.


Question 7.
Do you expect that Lushkoff will get a better job and he won’t come to Sergei for chopping wood?
(ତୁମେ ଭାବୁଛ କି Lushkoff ଗୋଟିଏ ଭଲ ଚାକିରି/ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଯିବ ଏବଂ ସେ Sergeiଙ୍କ ପାଖକୁ କାଠ ଚିରିବା ପାଇଁ ଆଉ ଆସିବ ନାହିଁ ?)

Answer:
Yes, I think Lushkoff will get a better job and he won’t come to Sergei for chopping wood because after doing the job of copying, his writing skill would be developed and he would get further better engagement.


🗨
TEXT – III
Comprehension Check

Question 1.
When and where did Sergei meet Lushkoff? How was Lushkoff dressed?
(କେବେ ଏବଂ କେଉଁଠାରେ Sergei Lushkoffଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କଲେ ? Lushkoff କିପରି ପୋଷାକ ପରିଧାନ କରିଥିଲେ ?)

Answer:
After two years one evening, Sergei met Lushkoff at the ticket window of a theatre paying for his seat. He was dressed with a coat collar of curly fur and a worn sealskin cap.


Question 2.
What work did Lushkoff do then? How much salary did he get every month?
(ସେହି ସମୟରେ Lushkoff କ’ଣ କରୁଥିଲା ? ସେ ପ୍ରତି ମାସରେ କେତେ ଦରମା ପାଉଥିଲେ ?)

Answer:
Lushkoff did the job of a notary then. He was paid thirty-five roubles per month.


Question 3.
Did Sergei become happy with the beggar in a different form? How do you know this?
(ଭିକାରୀଟିକୁ ଏକ ଭିନ୍ନ ରୂପରେ ଦେଖିଲା ପରେ Sergei ଖୁସି ହୋଇଯାଇଥିଲେ କି ? ତୁମେ ଏହା କିପରି ଜାଣୁଛ ?)

Answer:
Yes, Sergei became happy to see the beggar in a different form. We know this from the statements Sergei told Lushkoff: “I am delighted for your sake. I am very, very glad. You are my godson. I gave you a push along the right path.”


Question 4.
Was Lushkoff very grateful to Sergei? Which statements say so?
(Lushkoff Sergeiଙ୍କ ପ୍ରତି ଗଭୀରଭାବେ କୃତଜ୍ଞ ଥିଲା କି ? କେଉଁ ଉକ୍ତିଗୁଡ଼ିକରୁ ଏହା ଜଣାପଡ଼ୁଛି ?)

Answer:
Yes, Rushkoff was very grateful to Sergei. The following statements say so. “Thank you for your kind words and deeds. I am very grateful to you and to your cook. God bless that good and noble woman. You spoke finely then and I shall be indebted to you for my dying day.”


Question 5.
Who really saved and changed the beggar’s life and how?
(କିଏ ବାସ୍ତବରେ ଭିକାରୀଟିର ଜୀବନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଥିଲା ଏବଂ କିପରି ?)

Answer:
It was Sergei’s cook, Ogla, who really saved and changed the beggar’s life. In the wood shed, the beggar was unable to chop wood. Olga chopped wood for the beggar. She repeatedly cursed him for his drunkenness. She sat down opposite him, looked into his face, and wept. She told that there was no pleasure for him in this world. There would be none in the world to come to help him. Due to Olga’s sympathetic words and noble deeds a great change took place in Lushkoff.


Question 6.
What made the beggar stop drinking?
(କାରୀ କଣ ପାଇଁ ମଦ୍ୟପାନ ଛାଡ଼ିଦେଲେ ?)

Answer:
The beggar stopped drinking owing to Olga’s words and noble deeds. She wept bitterly for him. She called him as miserable creature and an unfortunate man. She warned him about the dreadful result of drinking. This made the beggar stop drinking.


Question 7.
Which character in the story do you like the most? Support your answer with suitable reasons?
(ଗଳ୍ପରେ କେଉଁ ଚରିତ୍ରଟି ତୁମକୁ ସବୁଠାରୁ ଭଲ ଲାଗୁଛି ? ଉପଯୁକ୍ତ କାରଣ ଦର୍ଶାଇ ନିଜ ଉତ୍ତରକୁ ସମର୍ଥନ କର ।)

Answer:
Sergei’s cook Ogla is the character whom we like the most. Because she became very much concerned with the problems of the beggar. She wept for him. She even used to chop the wood for him. She tried her best to bring a complete change in him. He had given up drinking owing to her words and noble deeds. So she could bring a great change in his life. He came to the right path.


🗨
D. WRITING

Answer the following questions in fifty words. (ପଚାଶଟି ଶବ୍ଦରେ ନିମ୍ନଲିଖ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ ।)

Question 1.
Who were Sergei and Lushkoff. Describe their first meeting?
(Sergei ଏବଂ Lushkoff କିଏ ଥିଲେ ? ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଥମ ସାକ୍ଷାତ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କର ।)

Answer:
Sergei was an advocate and Lushkoff was a beggar. Sergei met Lushkoff, when he was begging by telling him that he was a village school teacher for eight years and had lost his job for one year. So being jobless he has nothing to eat and no money for lodging. So he requested people to have pity on him. He also requested Sergei to help him with some money as he had an offer of a post in the province of Kaluga, but he had no money to reach there.
But it seemed to Sergei as if he had seen that beggar somewhere before. When his eyes fell on the beggar’s overshoes, he remembered that he had met him the day before yesterday in Sadovya street, who was begging there telling him that he was an expelled student.


Question 2.
Did Lushkoff become a beggar by circumstances or by choice? What reasons did the beggar give Sergei for telling lies?
(ପରିସ୍ଥିତି କିମ୍ବା ପସନ୍ଦLushkoff ଭିକାରୀ ହୋଇଥିଲେ ? ସେ Sergeiଙ୍କୁ ମିଛ କହିବାର କାରଣ କଣ ବୋଲି କହିଥିଲେ ?)

Answer:
Lushkoff became a beggar of circumstances. Formerly he sang in a Russian choir. He lost his job for drunkenness. Since then he had earned his living by begging. He told Sergei that he was compelled to tell lies. Because no one would give him anything if he would tell the truth. He also did not find any work to do by which he could earn his living.


Question 3.
Why did Lushkoff agree to chop wood? What were the other things Lushkoff had to do?
(Lushkoff କାହିଁକି କାଠ କାଟିବାକୁ ରାଜି ହେଲେ? Lushkoff ଅନ୍ୟ କ’ଣ କରିବାକୁ ପଡିଲା |

Answer:
Rushkoff agreed to chop wood because he was trapped by his own words. He did not agree to chop wood because he was hungry and wanted work, but simply pride and shame compelled him to do so. He even did not have the slightest inclination for labor. Besides, chopping wood, Lushkoff did some other things. He had to shovel snow, put the woodshed in order, and beat the dust out of rugs and mattresses. Even he helped Sergei in the packing and hauling of the furniture when Sergei moved into another house.


Question 4.
Collect information about Sergei’s cook and write a short paragraph.
(Sergeiଙ୍କର ରୋଷେୟାଙ୍କ ବିଷୟରେ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରି ଏକ ଅନୁଚ୍ଛେଦ ଲେଖ ।)

Answer:
Olga was Sergei’s cook who was a kind-hearted lady. She was sympathetic towards Lushkoff and chopped all the wood for him in Sergei’s wood shed. She told him that there was nothing for him but ruin. She looked into his face and wept. She also told him that there was no pleasure for him in this world. There would be none in the world to come for him. She referred to him as a drunkard who would bum in hell. She could change her attitude toward Lushkoff through her words and noble deeds. For her, Lushkoff gave up drinking and set on the right path. Strictly speaking, she was the only person who saved Lushkoff from being mined.


Question 5.
What made the beggar change his way of life?
(ଭିକାରୀଟିର ଜୀବନଧାରା କେଉଁଥ୍‌ପାଇଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଥିଲା ?)

Answer:
Olga’s words and deeds made the beggar change his way of life. Ogla told Lushkoff, the beggar that there was nothing for him but min. She sat down opposite him and looked into his face and wept. She persuaded Lushkoff not to drink wine. She even used to chop the wood for Lushkoff. So her soothing words and noble deeds changed his heart and he stopped drinking. Then his lifestyle began to change.


Question 6.
Which character do you like the most and why?
(ତୁମେ କେଉଁ ଚରିତ୍ରଟିକୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧ‌ିକ ଭଲ ପାଉଛ ଏବଂ କାହିଁକି ?)

Answer:
I like Olga the most. She was a cook of Sergei. Sergei sent Olga with Lushkoff to the wood shed to chop wood. It was Olga who changed the attitude of Lushkoff, the drunkard. She felt deep sorrow for Lushkoff’s miserable health condition. She even did not hesitate to chop wood for him. She was a kind-hearted lady with a compassionate attitude. She helped Lushkoff to such an extent that Lushkoff was compelled to change his mind and stopped drinking. Henceforth he began to lead a life with dignity.


Question 7.
Write a short paragraph suggesting some ways for abolishing the practice of begging in our country.
(ଆମ ଦେଶରେ ଭିକ୍ଷାବୃତ୍ତିକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିବା ପାଇଁ କେତେକ ଉପାୟ ପରସ୍ତାବ ଦେଇ କ୍ଷୁଦ୍ର ଅନୁଚ୍ଛେଦଟିଏ ଲେଖ ।)

Answer:
Begging is an embarrassing profession. This practice hampers the dignity of the country. It is a major problem in our country nowadays. Some people think it is easy to make living. So we find beggars in large numbers in streets, in front of the temples, and in other places. So the practice of begging should be abolished. Government should take some steps to settle the professional beggars. They should be engaged in some constructive activities. They should be taught about the dignity of labor. All of us should be conscious of this problem and try our best to change our attitude.


🗨
E. ACTIVITY
Activity – I

Read the following statements and write the names of the persons who said the statements in the blank spaces provided.
(ନିମ୍ନ ଉକ୍ତିଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ ଏବଂ ଏହି ଉକ୍ତିଗୁଡ଼ିକ କିଏ କହିଥିଲେ ତାଙ୍କ ନାମ ପ୍ରଦତ୍ତ ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନରେ ଲେଖ ।)
(a) She set me right and I shall never forget it.
(b) For three days I have had nothing to eat.
(c) I only know that owing to her words and noble needs, a change took place in my heart.
(d) I shall send the police for you.
(e) Well, ¡ am happy that my words have taken effect. ___________
(f) Help me kindly: I am ashamed to ask, but I am obliged to by circumstance.
(g) Work! That’s what you can do! You must work!
(h) No one will give me anything when I tell the truth. ___________
(j) Work hard, don’t drink, and remember what I have said to you.
(j) Thank you for your kind words and deeds. ___________
(k) I am delighted for your sake. ___________
(I) How are you? What are you doing? How is everything with you?


Answer:
(a) She set me right and I shall never forget it. – Lushkoff
(b) For three days I have had nothing to eat. – Lushkoff
(e) I only know that owing to her words and noble needs, a change took place in my heart. – Lushkoff
(d) I shall send the police for you. – Sergei
(e) Well, I am happy that my words have taken effect. – Sergei
(f) Help me kindly: I am ashamed to ask, but I am obliged to by circumstance. – Sergei
(g) Work! That’s what you can do! You must work! – Sergei
(h) No one will give me anything when I tell the truth. – Lushkoff
(j) Work hard, don’t drink, and remember what I have said to you. – Sergei
(j) Thank you for your kind words and deeds. – Lushkoff
(k) I am delighted for your sake. – Sergei
(I) How are you? What are you doing? How is everything with you? – Sergei


🗨
Activity — II
Arrange the above statements in proper order as they are used in the story.
(ଉପରୋକ୍ତ ଉକ୍ତିଗୁଡ଼ିକୁ ଗଳ୍ପରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଥିବା ସଠିକ୍ କ୍ରମ ଅନୁସାରେ ସଜାଅ ।)

Answer:
(b) For three days I have had nothing to eat.
(f) Help me kindly: I am ashamed to ask, but I am obliged to by circumstance.
(d) I shall send the police for you.
(h) No one will give me anything when I tell the truth.
(g) Work! That’s what you can do! You must work!
(e) Well, I am happy that my words have taken effect.
(j) Work hard, don’t drink, and remember what I have said to you.
(1) How are you? What are you doing? How is everything with you?
(k) I am delighted for your sake.
(j) Thank you for your kind words and deeds.
(c) I only know that owing to her words and noble needs, a change took place in my heart.
(a) She set me right and I shall never forget it.


🗨
Activity — III

Supply appropriate information from the bracket for the blank spaces in the flow chart.
(asked the beggar to chop wood, the beggar requested the advocate for money, the advocate offered another one of copying, advocate met L.ushkoff after two years, the beggar owed a lot to the cook and departed, the advocate wanted to know the truth, the beggar told him everything about his change, on the first of every month, appeared and earned half a rouble.


Answer:


🗨
Activity — IV

Name of the characters Physical Profession Dress Quality Work

Ans:

Name of the characters Physical Profession Dress Quality Work
Sergei strong and energetic advocate black coat white trousers truthful and dedicated in a court
Lushkoff old and weak ill health sunken and dull eyes beggar Ragged fawn- Coloured overcoat pretender, later faithful Begging later notary
Olga strong cooking good, kind-hearted dedicated Cooking chopping for the beggar

🗨