10th Class English - Non-Detailed Chapter 4 A Grain as big as a Hen’s Egg All Question With Answer
↓ Question & Answer ↓
Comprehension Check
Question 1.
What did the children find in the ravine?
(ପିଲାମାନେ ଗଭୀର ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ଉପତ୍ୟକାରୁ କ’ଣ ପାଇଲେ ?)
Answer:
The children found in the ravine a thing shaped like a grain of corn with a long narrow, deep line cut in its middle surface. Its size was as large as a hen’s egg.
Question 2.
How did the wise men know that was a grain of corn?
(ବିଜ୍ଞ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ତାହା ଏକ ଶସ୍ୟଦାନ ଥିଲା ବୋଲି କିପରି ଜାଣିଲେ ?)
Answer:
When the wise men were told to find out what the thing was, they thought over the matter deeply but did not get any answer. One day, when the thing was lying on a window sill, a hen flew in and pecked at it till she made a hole in it. Then everyone, including the wise men, knew that was a grain of com.
Question 3.
What did the king do to collect information about the grain?
(ଶସ୍ୟଦାନ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପାଇବାପାଇଁ ରାଜା କ’ଣ କଲେ ?)
Answer:
To collect information about the grain, the king ordered the learned men to find out when and where such com had grown.
Question 4.
Could the learned men find out the answer? What were their suggestions?
(ବିଜ୍ଞ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ କୌଣସି ଉତ୍ତର ପାଇପାରିଲେ କି ? ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତାବ କ’ଣ ଥିଲା ?)
Answer:
The learned men could not find out the answer even after thinking carefully and searching thoroughly their books. But they gave suggestions to the king to ask the peasants who might have heard from their fathers when and where the grain of such a size grew.
Question 5.
What was the king’s question to the old peasant who came first?
(ପ୍ରଥମେ ଆସିଥିବା ବୃଦ୍ଧ କୃଷକଙ୍କୁ ରାଜାଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ କ’ଣ ଥିଲା ?)
Answer:
The king showed the grain to the 01(1 peasant who could hardly see it. However, he felt it with his hands. The king asked him if he had ever bought such corn or sown such in his fields.
Question 6.
Was he able to hear and see? What was his answer?
(ସେ ଶୁଣିବାକୁ ଏବଂ ଦେଖିବାକୁ ସକ୍ଷମ ଥିଲା କି ? ତାଙ୍କର ଉତ୍ତର କ’ଣ ଥିଲା ?)
Answer:
No, the old man was neither able to see nor hear what the king said, but he understood it with great difficulty. His answer was that he never sowed nor reaped such a large size of corn in his fields. He also never bought any such. During his time the grains were always as small as they are now. He suggested the king ask his father about the grain.
Question 7.
How did the old peasant’s father come to the king? Was he able to see?
(ବୃଦ୍ଧ କୃଷକଙ୍କ ବାପା ରାଜାଙ୍କ ପାଖକୁ କିପରି ଆସିଲେ ? ସେ ଦେଖିବାକୁ ସକ୍ଷମ ଥିଲେ କି ?)
Answer:
The old peasant’s father came to the king walking with one crutch. His eyesight was better than his son and he was able to see.
Question 8.
The king asked the same question to the old man’s father. Now goes what could be his answer, will he be able to recognize the grain?
(ସେହି ସମାନ ପ୍ରଶ୍ନଟି ରାଜା ବୃଦ୍ଧ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ବାପାଙ୍କୁ ପଚାରିଲେ । ତାଙ୍କର ଉତ୍ତର କ’ଣ ହୋଇଥିବ ପରେପଢ଼ିବା, ସେ ସେହି ଶସ୍ୟଟିକୁ ଚିହ୍ନବା ପାଇଁ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥବେ କି ?)
Answer:
The king asked the same question to the old man’s father. But he would not be able to recognize the grain. Because during his time, the grains were larger than today but not as large as the grain found by the children.
Comprehension Check
Question 1.
How big was the corn in his father’s time?
(ତାଙ୍କ ବାପାଙ୍କ ସମୟରେ ଶସ୍ୟ କେତେ ବଡ଼ ଥୁଲା ?)
Answer:
In his father’s time, the com was larger and yielded more flour than the present-day grain.
Question 2.
Read the lines that describe the old man’s grandfather.
(ବୃଦ୍ଧବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ଜେଜେବାପାଙ୍କୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରୁଥିବା ଧାଡ଼ିଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ ।)
Answer:
The old man’s grandfather entered walking easily without crutches: his eyes were clear, the hearing was good, and he spoke distinctly because his teeth were intact.
Question 3.
What was the grandfather’s reply to the king’s question?
(ରାଜାଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନ ପାଇଁ ଜେଜେବାପାଙ୍କର ଉତ୍ତର କ’ଣ ଥିଲା ?)
Answer:
In reply to the king’s question, the grandfather said that it was a long since he saw such a fine grain. Com of that size had grown everywhere in his time. He lived on com like that in his young days and fed others on it. It was a grain like this they used to sow and reap in the field.
Question 4.
Did the people in their grandfather’s time buy or sell bread?
(ଜେଜେବାପାଙ୍କ ସମୟରେ ଲୋକମାନେ ଶସ୍ୟ କିଣୁଥିଲେ କିମ୍ବା ବିକୁଥିଲେ କି ?)
Answer:
No, in grandfather’s time, people did not buy or sell bread. They thought buying or selling bread was a sin. They knew nothing of money. Each man had corn enough of his own.
Question 5.
Was the land free during his time? Say the lines that suggest?
(ତାଙ୍କ ସମୟରେ ଜମି ମୁକ୍ତ ଥିଲା କି ? ଏହା ସୂଚାଉଥବା ଧାଡ଼ିଗୁଡ଼ିକ କୁହ ।)
Answer:
Yes, the land was free during his time. The lines: “My field was God’s earth, wherever I plowed, there was my field. Land was free. It was a thing no man called his own.” suggest it.
Question 6.
What were the last two questions of the king?
(ରାଜାଙ୍କର ଶେଷ ପ୍ରଶ୍ନ ଦୁଇଟି କ’ଣ ଥିଲା ?)
Answer:
The last questions of the king were why the earth bore such big-size grain then and has ceased to do so now. The second question was why his grandson walked with two crutches, his son with one crutch and he himself without a crutch. Why his eyes were clear, teeth sound, speech clear and pleasant to hear. The king wanted to know the reason behind this.
Question 7.
What reply did the grandfather give?
(ଜେଜେବାପା କ’ଣ ଉତ୍ତର ଦେଲେ ?)
Answer:
The grandfather replied that these things were so because men had ceased to live by their own labor and had depended on the labor of others. In old days. they lived according to God’s law. They never wished to have something that belonged to others.
Answer the following questions in fifty words. (ପଚାଶଟି ଶବ୍ଦରେ ନିମ୍ନଲିଖ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ ।)
Question 1.
How did the grain of corn reach the king?
(ଶସ୍ୟଦାନାଟି ରାଜାଙ୍କ ପାଖରେ କିପରି ପହଞ୍ଚିଲା ?)
Answer:
One day some children found, in a ravine, a thing shaped like a grain of corn with a long deep line cut down the middle of its surface. The item was as large as a hen’s egg. A traveler was passing nearby. He saw the thing and bought that from the children for a penny. He took it to town and sold it to the king as a curiosity.
Question 2.
How did the wise men know that it was a grain of corn?
(ବିଜ୍ଞ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଏହା ଏକ ଶସ୍ୟଦାନ ବୋଲି କିପରି ଜାଣିଲେ ? )
Answer:
After buying the grain of corn from the traveler which was as large as a hen’s egg, the king called together his wise men and told them to find out what the thing was. The wise men thought over the matter deeply but could not get any answer. One day. when the thing was lying on a window-sill, a hen flew in and pecked at it till she made a hole in it. Then everyone saw that it was a grain of corn. In this way, the wise men came to know that it was a grain of corn.
Question 3.
What suggestions did the learned men give to the king to find out when and where such corn had grown?
(ସେହିଭଳି ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ କେବେ ଏବଂ କେଉଁଠାରେ ହୋଇଥିଲା ତାହା ଜାଣିବା ପାଇଁ ବିଜ୍ଞ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ରାଜାଙ୍କୁ କ’ଣ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଲେ ?)
Answer:
The learned men after pondering over the matter and searching in their books. could find nothing about it. They suggested the king ask the peasants about the whereabouts of the corn because some of them might have heard from their fathers when and where grains had grown to such a size.
Question 4.
What were the replies given by the old peasant and his father regarding the corn?
(ଶସ୍ୟ ବିଷୟରେ ବୃଦ୍ଧ କୃଷକ ଏବଂ ତାଙ୍କ ବାପାଙ୍କଦ୍ବାରା ପ୍ରଦତ୍ତ ଉତ୍ତର କ’ଣ ଥିଲା ?
Answer:
In reply to the king’s question, the old peasant told the king that he had never sowed nor reaped any corn like that in his fields. The grains they bought were as small as the present-day grains. His father might have known about such a large size grain. ¡n reply to the king’s question his father said that he had never sowed nor reaped any corn like that in his fields. He had never bought any as money was not in use then.
In his time everyone grew his own corn and in time of leed, they exchanged with one another. Of course, the grain of their time was larger and yielded more flour than the present-day grain. He had heard from his father that the grain grew larger in his father’s time. So it would be better for the king to ask his father.
Question 5.
How were the three old men in the story described?
(ଏହି ଗଳ୍ପରେ ତିନିଜଣ ବୃଦ୍ଧବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ କିଭଳି ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି ?)
Answer:
As per the king’s order, the first old man came with two crutches to the king. He had lost all his sense organs. Neither did he see clearly nor hear nor speak distinctly. He understood with great difficulty what the king told. The second old man was better than the first old man. He came walking with the help of one crutch.
He could see the grain but could manage to understand what the king told him. The third old man who was the grandfather of the first old man walked easily without the help of any crutch. He could speak distinctly and could see clearly. He recognized the corn which was produced during his time.
Question 6.
Briefly describe the lifestyle of the people during grandfather’s time?
(ଜେଜେବାପାଙ୍କ ସମୟର ଲୋକମାନଙ୍କର ଜୀବନଶୈଳୀ ସଂକ୍ଷେପରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କର ।)
Answer:
During my grandfather’s time., things were not sold or bought. They knew nothing of money. Each man had corn enough of his own. The land was free. It was a thing no man called his own. Labour was the only thing men called their own. Each man had corn enough of his own. The people lived according to God’s rule. They never wished to have something that belonged to others.
Question 7.
What comments did the grandfather give on the lifestyle of people today?
(ଜେଜେବାପା ଆଜିକାଲିର ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନଶୈଳୀ ଉପରେ କ’ଣ ଟିପ୍ପଣୀ ଦେଇଥିଲେ ?)
Answer:
Nowadays people have become selfish. Men have ceased to live by their own labor and have taken to depend on the labor of others. They have a strong desire for the things that belong to others. So they have become weak and unhealthy.
1. Draw a family tree using the information given in the story.
(a) Here are some words and expressions given in the box. Choose the right words/expressions and fill in the following diagram.
toothless, one crutch, eyes clear, old and bent, two crutches, without crutches, heard better, spoke distinctly, ashy pale, still able to see, hearing good

Ans:

Once upon a time, there was a king who was presented a large grain of crop. He was amazed to see such large crop for he had never seen such large grain of crop in his entire life. The grain of crop was of corn. He wanted to know where and how such large grain of crop was produced. He ordered his learned men to find about it. The learned men thought and read about it but they could not come with the answer. The learned men suggested the king to ask peasant if they knew the answer. The king then sent for a peasant. The peasant was old and bent and walked in with two crutches. He was had ashy pale and was toothless. He was asked if he knew how and where such large grain was produced. He told the king that he had never sow or reap such kind of grain. He then told the king that his father might know well about it. Then once again, the king sent for the peasant’s father. The peasant’s father walked in with one crutch. He was able to see and hear well. He was also asked the same as his son. The peasant’s father replied that he neither sow nor reap such kind of grain. He then suggested to bring his father for he might knew the answer. And then once again the king sent for the peasant’s father. The third peasant, the grandfather of the first peasant walked easily without any crutches. He had clear eyes. He could hear better and spoke distinctily. Despite being old he was not bent and was healthy. He then told the king that in his time, such large grain could be produced. They believed that there was no particular owner of any field. They worked hard and according to the will of the god. In his time, they were not dependent on the other people for their work. He also commented on the modern working of the people and how changes in the working of people have made them dependent on the others. The third peasant was a wise man, who didn’t work for money.