6th Class English - Kite All Question With Answer

↓ Question & Answer ↓

Question 1. What is the poem about?(କବିତାଟି କେଉଁ ବିଷୟରେ ଆଧାରିତ ?)

Answer: The poem is about a kite.


🗨
Question 2. The poet speaks of two situations of a kite. What are they? (Kite on ground and ___________ ) (କବି ଗୁଡ଼ିର ଦୁଇଟି ପରିସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ କହିଛନ୍ତି । ସେଗୁଡ଼ିକ କ’ଣ ?) (ଗୁଡ଼ି ଭୂମି ଉପରେ ଏବଂ__________ )

Answer: Kite on the ground and kite in the sky/air.


🗨
Question 3.Which stituation is the kite more active- in the air or on the ground? (କେଉଁ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଗୁଡ଼ିଟି ଅଧ୍ଵ ସକ୍ରିୟ – ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ କିମ୍ବା ଭୂମି ଉପରେ ?)

Answer: The kite is more active in the air.


🗨
Question 4.What does it do when it is in the air? (ଏହା ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ଥିବାବେଳେ କ’ଣ କରେ ?)

Answer: When the kite is in the air, it dances, sings and capers.


🗨
Question 5.How is it when on the ground? (ଏହା ଭୂମି ଉପରେ ଥ‌ିବାବେଳେ କିପିର ଥାଏ ?)

Answer: When the kite is on the ground, it is just paper and string.


🗨
Question 6.Where is the kite very happy – in the air or on the ground? (କେଉଁଠାରେ ଗୁଡ଼ିଟି ଅଧ୍ବକ ଖୁସି ଥାଏ – ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ କିମ୍ବା ଭୂମି ଉପରେ ?)

Answer: The kite is very happy in the air.


🗨
Question 7.How many stanzas are there in the poem? (କବିତାଟିରେ କେତୋଟି ପଦ ଅଛି ?)

Answer: There are two stanzas in the poem.


🗨
Question 8.What does the first stanza talk about? (ପ୍ରଥମ ପଦଟି କେଉଁ ବିଷୟରେ କହେ ?)

Answer: The first stanza talks about how the kite is on the ground and up in the air.


🗨
Question 9.What does the second stanza talk about? (ଦ୍ଵିତୀୟ ପଦଟି କେଉଁ ବିଷୟରେ କହେ ?)

Answer: The second stanza talks about how the kite is in the air and back on the ground.


🗨
Question 10.What do the first two lines of the first stanza talk about – kite on the ground or kite in the air? (ପ୍ରଥମ ପଦର ପ୍ରଥମ ଦୁଇଟି ଧାଡ଼ି କେଉଁ ବିଷୟରେ କହେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ?) – ଗୁଡ଼ି ଭୂମି ଉପରେ କିମ୍ବା ଗୁଡ଼ି |

Answer: The first two lines of the first stanza talk about- a kite on the ground.


🗨
Question 11.What do the first two lines of the 2nd stanza talk about – kite on the ground or kite in the air? (ଦ୍ଵିତୀୟ ପଦର ପ୍ରଥମ ଧାଡ଼ି ଦୁଇଟି କେଉଁ ବିଷୟରେ କହେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ?) – ଗୁଡ଼ି ଭୂମି ଉପରେ କିମ୍ବା ଗୁଡ଼ି |

Answer: The first two lines of the second stanza talk about – a kite in the air.


🗨
Session – 2 ( ସୋପାନ – ୨)III. Post-Reading (ପଢ଼ିସାରିବା ପରେ)

1. Visual Memory Development Technique (VMDT) : (ଦୃଶ୍ୟ ସ୍ମୃତି ଉନ୍ନୟନ କୌଶଳ (VMDT))
kite flying (Pic), kite flying (Pic), string, caper, sing (ଗୁଡ଼ି ଉଡ଼ାଇବା (ଚିତ୍ର), ଗୁଡ଼ି ଉଡ଼ାଇବା (ଚିତ୍ର), ସୂତା, ଡେଇଁବା


🗨
2. Listening – (ମନଯୋଗ ସହକାରେ ଶୁଣିବା)

(i) Your teacher will read aloud some of the words listed below. You tick the words in yourbook
ground, kite, string, dance, sing, caper
(ନିମ୍ନ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କେତେକ ଶବ୍ଦକୁ ତୁମର ଶିକ୍ଷକ ବଡ଼ପାଟିରେ ପଢ଼ିବେ । ତୁମେ ସେହି ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ ତୁମ ବହିରେ ଚିହ୍ନ ଦିଅ ।
ଭୂମି, ଗୁଡ଼ି, ସୂତା, ନାଚିବା, ଗୀତ ଗାଇବା, ଡେଇଁବା)
(Listen to the teacher and tick the word in your book she/he reads aloud.)

(ii) Your teacher reads aloud the first stanza, you listen to him/her and fill in the blanks.
(ତୁମର ଶିକ୍ଷକ ବଡ଼ପାଟିରେ ପ୍ରଥମ ପଦଟି ପଢ଼ିବେ, ତୁମେ ତାଙ୍କୁ (ପୁ | ସ୍ତ୍ରୀ) ମନଦେଇ ଶୁଣ ଏବଂ ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କର ।)


🗨
Question 1.A________ On the_______.

Answer:
A kite on the ground


🗨
Question 2.Is _______ paper and _________.

Answer:
Is just paper and string,


🗨
Question 3. But ________ in the __________.

Answer:
But up in the air


🗨
Question 4. It will __________ and sing.

Answer:
It will dance and sing.


🗨
3. Speaking (କଥନ) :

(i) Chain-drill: “A kite on the ground, A kite in the air.”
‘‘ଗୋଟିଏ ଗୁଡ଼ି ଭୂମି ଉପରେ, ଗୋଟିଏ ଗୁଡ଼ି ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ।’’)


(ii) Reading aloud :“Teacher Vs. Students, Students Vs. Students (all the lines)

(ବଡ଼ ପାଟିରେ ପଢ଼ିବା : ଛାତ୍ରମାନେ ବନାମ ଛାତ୍ରମାନେ (ସମସ୍ତ ଧାଡ଼ିଗୁଡ଼ିକ)

Teacher reads aloud first line; the students, the second line. One group of students reads aloud the first line; other group, the second line.

(ଶିକ୍ଷକ ବଡ଼ପାଟିରେ ପ୍ରଥମ ଧାଡ଼ିଟିକୁ ପଢ଼ିବେ; ଛାତ୍ରମାନେ, ଦ୍ଵିତୀୟ ଧାଡ଼ିଟିକୁ । ଗୋଟିଏ ଦଳ ଛାତ୍ର ପ୍ରଥମ ଧାଡ଼ିଟିକୁ ବଡ଼ ପାଟିରେ ପଢ଼ିବେ; ଅନ୍ୟ ଦଳ, ଦ୍ଵିତୀୟ ଧାଡ଼ି ।)


🗨
4. Mental Talk – (ମାନସିକ କଥୋପକଥନ) :

“A kite on the ground

Just paper and string.”

(‘‘ଭୂମି ଉପରେ ପଡ଼ିଥିବା ଗୋଟିଏ ଗୁଡ଼ି କେବଳ ମାତ୍ର କାଗଜ ଏବଂ ସୂତା ଅଟେ ।’’)


🗨

Session – 3 ( ସୋପାନ – ୩) 5. Writing- (ଲେଖୁବା) :

(a) Answer the following questions
(କବିତାଟି କେଉଁ ବିଷୟରେ ଆଧାରିତ ?)


Question (i)

What is the poem about?

(କବିତାଟି କେଉଁ ବିଷୟରେ ଆଧାରିତ ?)


Answer:

The poem is about a kite.

Question (ii)

The two states of a kite are kite on the and kite ___________ and kite __________

(ଗୋଟିଏ ଗୁଡ଼ିର ଦୁଇଟି ଅବସ୍ଥା ହେଉଛି : ଗୁଡ଼ିଟି___________ ଉପରେ ଏବଂ ଗୁଡ଼ିଟି _________ ।)

Answer:

The two states of a kite are kite on the ground and kite in the air.

Question (iii)

What does a kite do when in the air?

(ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ଥିବାବେଳେ ଗୋଟିଏ ଗୁଡ଼ି କ’ଣ କରେ ?)


Answer:

When a kite is in the air, it dances, sings and capers.

Question (iv)

What do the first two lines of the first stanza talk about?
(Kite on the ground)

(ପ୍ରଥମ ପଦଟିର ପ୍ରଥମ ଦୁଇଟି ଧାଡ଼ି କେଉଁ ବିଷୟରେ କହେ ? ) (ଗୁଡ଼ିଟି ଭୂମି ଉପରେ)


Answer:

The first two lines of the first stanza talk about a kite on the ground.

Question (v)

What do the first two lines of the second stanza talk about? (Kite in the air)

(ଦ୍ଵିତୀୟ ପଦର ପ୍ରଥମ ଦୁଇଟି ଧାଡ଼ି କେଉଁ ବିଷୟରେ କହେ ?)


Answer:

The first two lines of the second stanza talk about a kite in the air.

(b) Given below are four pairs of lines on one side and two themes on the other side. Match them.

(ନିମ୍ନରେ ଚାରିଯୋଡ଼ା ଧାଡ଼ି ଗୋଟିଏ ପାର୍ଶ୍ବରେ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ଦୁଇଟି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଦିଆଯାଇଛି । ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଡ଼ ।)


🗨
Lesson 1 Kite Important Questions and Answers
Question 1. What do children like to fly?

Answer:

Children like to fly kites.


🗨
Question 2. What is a kite made of?

Answer:
A kite is made of paper and string.


🗨
Question 3. How many states are there of a kite? What are they?

Answer:
There are two states of a kite. They are- kites on the ground and kites in the air.


🗨
Question 4. What is the first stage of a kite?

Answer:
The first stage of a kite is on the ground.


🗨
Question 5. What is the second state of a kite?

Answer:
The second stage of a kite is in the air.


🗨
Question 6. Where does the kite fly?

Answer:
The kite flies in the sky.


🗨
Question 7. What helps to fly the kite?

Answer: The wind helps to fly the kite.


🗨
Question 8. Where does the kite go up?

Answer:
The kite goes up in the air.


🗨
Question 9. Where does the kite come back?

Answer:
The kite comes back to the ground


🗨