6th Class English - Bamboo Curry All Question With Answer

↓ Question & Answer ↓

Comprehension Questions I: (ବୋଧମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନବଳୀ)

Question 1.
Who went to his father-in-law’s house?
(କିଏ ତା’ର ଶ୍ୱଶୁର ଘରକୁ ଗଲା ?)
Answer:

A foolish Santal son-in-law went to his father-in-law’s house.


Question 2.
What curry did his mother-in-law cook?
(ତା’ର ଶାଶୁ କି ତରକାରି ତିଆରି କଲା ?)
Answer:

His mother-in-law cooked “Bamboo Curry”.


Question 3.
Did he like it?
(ଏହାକୁ ସେ ପସନ୍ଦ କଲା କି ?)
Answer:

Surely (ନିଶ୍ଚୟ), he liked it very much.


Question 4.
Why did he carry home the bamboo door of his in-law’s house?
(ସେ କାହିଁକି ଘରକୁ ଶ୍ୱଶୁର ଘରର ବାଉଁଶ ଦରଜା ବୋହିନେଲା ?)
Answer:

He carried home the bamboo door of his in-laws’ house because he thought of cooking bamboo curry at home, but they did not have any bamboo.


🗨
Comprehension Questions II : (ବୋଧମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନବଳୀ)

Question 1.
Who did he ask to prepare bamboo curry?
(ସେ କାହାକୁ ବାଉଁଶ ତରକାରି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ କହିଲା ?)
Answer:

He asked his wife to prepare bamboo curry.


Question 2.
How did he help his wife ?
(କିପରି ସେ ତା’ ସ୍ତ୍ରୀକୁ ସାହାଯ୍ୟ କଲା ?)
Answer:

He helped his wife in chopping the dry bamboo sticks.


Question 3.
When the bamboo did not boil what did he ask his wife to do?
(ଯେତେବେଳେ ବାଉଁଶ ଖଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକ ସିଝିଲା ନାହିଁ, ସେ ତା’ସ୍ତ୍ରୀକୁ କ’ଣ କରିବାକୁ କହିଲା ?)
Answer:

When the bamboo pieces did not boil, he asked his wife to put more water and boil.


Question 4.
Who came to his house?
(କିଏ ଜ୍ଵାଇଁ ଘରକୁ ଆସିଲେ ?)
Answer:

His in-laws came to his house.


Question 5.
Where from is the bamboo curry made?
(କେଉଁଥୁରୁ ବାଉଁଶ ତରକାରି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୁଏ ?)
Answer:

The bamboo curry is made from soft bamboo shoots.


🗨
Session – 3 (ସୋପାନ – ୩):
III. Post-Reading (ପଢ଼ିସାରିବା ପରେ):

1. Writing (ଲେଖ୍) :
(a) Answer the following questions.
(ନିମ୍ନଲିଖ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ ।)


(i) What is the story about ?
(ଗପଟି କାହା ଉପରେ ଆଧାରିତ ?)
Answer:
The story is about a foolish Santal son-in-law.


(ii) What curry did the mother-in-law prepare?
(କେଉଁ ତରକାରି ଶାଶୁ ତିଆରି କଲେ ?)
Answer:
The mother-in-law prepared “Bamboo Curry”.


(iii) Is the son-in-law foolish ? Why ?
(ଜ୍ଵାଇଁଟି ନିର୍ବୋଧ ଥିଲା କି ? କାହିଁକି ?)
Yes, the ____________ because he asked ____________ out of dry bamboo.
Answer:
Yes, the son-in-law was very foolish because he asked his wife to prepare bamboo curry out of dry bamboo.


🗨