9th Class English Grammar - Chapter 1 Parts of a Sentence All Question With Answer

↓ Question & Answer ↓

Activity - 1 :
There are some words in Tables A and B. You have to join them suitably by drawing a line to make a meaningful expression. Then write the complete sentence. One has been done for you

Ans:



1. The boy is intelligent.
2. The Chinese (ଚୀନାମାନେ) are very industrious.
3. Dilip Tirkey is a popular hockey player.
4. Trees provide us with oxygen.
5. The cows feed on grass.


🗨
Activity – 2
Put the words in the correct order. The first one has been done for you. (ଉଦାହରଣ ପରି ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ କ୍ରମ ଅନୁସାରେ ସଜାଅ।)

1. her/you / waiting / for / are?
Answer:
Are you waiting for her?


2. he / song/listening / this / is / to / not
Answer:
He is not listening to this song.


3. have / for / you / cooked / I / not.
Answer:
I have not cooked for you.


4. a / he / tall / boy / is
Answer:
He is a tall boy.


5. nation / is / the / our / Gandhiji / Father / of
Answer:
Gandhiji is the Father of our nation.


6. get / you / do / when / up?
Answer:
When do you get up?


7. all / is / that / not / gold/glitters.
Answer:
All that glitters is not gold.
(ସବୁ ଚକଚକିଆ ଦ୍ରବ୍ୟ ସୁନା ନୁହେଁ ।)


8. singing / is / so / Anima / sweetly.
Answer:
Anima is singing so sweetly.


9. you / guess / can / answer / the?
Answer:
Can you guess the answer?


10. the / sun / at / look.
Answer:
Look at the sun.


🗨
Activity – 3
Now write 6 sentences using the information given below. (ତଳେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସୂଚନା ବ୍ୟବହାର କରି ୬ଟି ବାକ୍ୟ ଲେଖ ।)

1.) This is Shrinivas.


2) He is fifteen.


3) Mr. Subhash Chandra is his father.


4) His sister is a singer.


5) He is not an early riser.


6) His hobby is swimming.


🗨
Activity – 4
Read the above dialogue and instructions about the roadmap. Identify the subjects and predicates. (ଉପର ଲିଖୁତ କଥୋପକଥନ roadmap ରାସ୍ତା ମାନଚିତ୍ରର ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀକୁ ପଢ଼।) (ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଥବା କର୍ତ୍ତା ଓ ବିଧେୟ ଚିହ୍ନାଅ ।)

1) Stop, don’t move – Subject- You Predicate-don’t move


2) Sorry ! Help me a bit please.-Subject – I Predicate- Help me a bit please


3) How can I help you? – Subject- I Predicate- help you


4) Please, tell me the way to the Sainik School. – Subject- You Predicate- tell me the way to the Sainik School


5) Well, I’ll draw a road-map for you. – Subject- I Predicate- Draw a road-map for you


🗨
Activity – 5 Now let’s write 5 sentences to explain the roadmap to Swati who wants to go to the Balasore Zilla School from Policeline square, Balasore. (ସ୍ୱାତୀ ଯିଏ ବାଲେଶ୍ଵରର ପୋଲିସଲାଇନ୍ ଛକରୁ ବାଲେଶ୍ଵର ଜିଲ୍ଲା ସ୍କୁଲକୁ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ତାକୁ ରୋଡ଼ମ୍ୟାପରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସୂଚନାକୁ ଆଧାରକରି ୫ଟି ବାକ୍ୟ ଲେଖୁବା ।)


Instructions (ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ)
1. Go upto the station square.
2. Turn right a bit.
3. See the two diverged (ଶାଖା ବାହାରିଥିବା) by-passes.
4. Walk along the road up from the site near the statue (ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି) of S.Kundu on the right side.
5. Continue (ଚାଲୁରଖ) walking.
6. Stop at the gate of Zilla School, Balasore.


🗨
Activity – 6

Write a few sentences on your Daily Routine. Then circle the subjects and underline the predicates. (ତୁମର ନିତିଦିନିଆ କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ଅଳ୍ପ କେତୋଟି ବାକ୍ୟ ଲେଖ ଓ ତା’ପରେ କଉଁଗୁଡ଼ିକୁ ଗୋଲାକାର ଓ ବିଧେୟଗୁଡ଼ିକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କର ।)
Answers:
(i) After leaving the bed, I go for a ten-minute morning walk.
(ii) Following this, I do my morning chore. (ଛୋଟକାର୍ଯ୍ୟ)
(iii) Mother makes me breakfast.
(iv) I get down to my business of daily lessons.
(v) After a morning bath, I get ready for school with some refreshment.
(vi) At school, I stay till 4 p.m. with lunch at home during recess.
(vii) My friends and I play for one and half an hour in the village field.
(viii) In the evening my evening prayer lasts for half an hour and then my homework.
(ix) Before going to bed at 10.30 p.m, I usually finish my supper.


🗨
Activity – 7
Split the following sentences into two parts and pick out the verb. The first one has been done for you. (ନିମ୍ନଲିଖତ ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଦୁଇ ଭାଗକରି କ୍ରିୟାପଦଗୁଡ଼ିକୁ ବାଛ ।)

1. Rama plays.
Answer:
Subject – Rama, Predicate – plays, Verb – plays


2. She sings.
Answer:
Subject She, Predicate – sings, Verb – sings


3. Rabindra can read.
Answer:
Subject – Rabindra, Predicate can read (ପଢ଼ିପାରିବା), Verb – can read


4. Children laugh.
Answer:
Subject – Children, Predicate – laugh, Verb – laugh


5. He can write well.
Answer:
Subject – He, Predicate – can write well, Verb – can write


6. Time flies.
Answer:
Subject – Time, Predicate – flies, Verb – flies


7. You should obey your parents.
Answer:
Subject – You, Predicate – should obey your parents, Verb(s) – should obey


🗨
Activity – 8
Pick out the Head-word of the subject and the predicate respectively and encircle them. The first one has been done for you.
(ନିମ୍ନ ପ୍ରଦତ୍ତ ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଥ‌ିବା subject ଓ predicateର head-word ଗୁଡ଼ିକୁ ଗୋଲ ବୁଲାଅ । ତୁମ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ କରି ଦିଆଯାଇଛି ।

1) This juice smells bad.
Answer: Noun-Juice, Verb – smells.


2) Iron is a heavy metal.
Answer: Noun -Iron, Verb – is


3) That shirt looks nice.
Answer: Noun-Shirt, Verb – looks


4) One of the boys has found the watch.
Answer: Noun-One , Verb – found


5) We have to start early.
Answer: Pronoun- We, Verb – start


6) Gandhiji’s dedication brought us freedom.
Answer: Noun-Gandhiji , Verb – brought


🗨
Activity – 9
Identify the subject and predicate. (ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଓ ବିଧେୟକୁ ଚିହ୍ନାଅ।)

1. What makes you laugh?
Answer:
What makes laugh – Predicate, you – Subject


2. What is the aim of your life?
Answer:
The aim of your life – Subject, What is – predicate


3. Is Mr Mathur coming here?
Answer:
Mr Mathur – Subject, is coming here – Predicate


4. Who among the five students sitting there is Rajeev?
Answer:
among the five students sitting there is Rajeev – Predicate, Rajeev – Subject,
Who among the five students sitting there – predicate, Who – Subject


5. How long have you been waiting here?
Answer:
you – Subject,
How long have been waiting here Predicate


6. Why has the modern man been unhappy?
Answer:
The modem man – Subject,
Why has been unhappy – Predicate


7. What happened to your left leg?
Answer:
your left leg – Subject,
what happened to – Predicate


8. When are you paying my fees?
Answer:
you – Subject,
When are paying my fees – Predicate


9. Who do you want to speak to?
Answer:
you – Subject,
Who do want to speak to – Predicate


10. Where did you dine last night?
Answer:
you – Subject,
Where did dine (LuAf) last night Predicate


🗨
Activity – 10

Lord Buddha was named Siddhartha in his childhood. King Suddhodana  got a garden planted for him. Oneday, he was walking in that garden. Then a swan , crying with pain, fell down from the sky. Prince Siddhartha raised it up and put it on his lap. Someone had shot an arrow to kill the swan. Siddhartha pulled the arrow out from its body and stuck it into his left arm with his right hand . ‘Alas!’ Siddhartha felt terrible pain. Tears streamed down his face continuously. Without thinking of the suffering of his own but thinking of the pain in the swan’s body,he burst into tears.


🗨
Activity – 11
Identify the nouns in the following sentences and say what names they indicate. (ନିମ୍ନଲିଖତ ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ବିଶେଷ୍ୟ ପଦଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନିତ କରି ସେଗୁଡ଼ିକର ନାମ ଲେଖ।):

1. Ramachandra is the protagonist of the Ramayan.
Answer:
Ramachandra = person (ବ୍ୟକ୍ତି)
protagonist = protagonis (ବ୍ୟକ୍ତି / ପଦବୀ) (ମୁଖ୍ୟ ଚରିତ୍ର)


2. The cattle are grazing in the field.
Answer:
cattle = animals (ପ୍ରାଣୀ) field = object / thing


3. Honesty is always rewarded.
Answer:
Honesty (ସାଧୁତା) = quality (ଗୁଣ)


4. If winter comes, can spring be far behind?
Answer:
winter (ଶୀତ) = season (ଋତୁ) spring (ବସନ୍ତ) = season (ଋତୁ) (ଏଠାରେ winterକୁ ଦୁଃଖ ଓ ବିନାଶ ଏବଂ Springକୁ ସୁଖ ଓ ଆନନ୍ଦ ସହିତ ତୁଳନା କରାଯାଇଛି)


5. An elephant is a wild animal.
Answer:
elephant = animal (ପ୍ରାଣୀ)


6. My mother is watching TV.
Answer:
mother = person, TV = object (ବସ୍ତୁ)


🗨
PRONOUN
Activity – 12 :
A) Complete the following story by choosing the correct option.



Options:
1. (a) I (b) he (c) we
2. (a) it (b) its (c) his
3. (a) me (b) him (c) them
4. (a) us (b) ours (c) me
5. (a) you (b) me (c) he
6. (a) myself (b) himself (c) yourself
7. (a) it (b) they (c) he
8. (a) you (b) him (c) he
9. (a) ours (b) yours (c) both
10. (a) who (b) what (c) which
11. (a) our (b) my (c) mine
12. (a) you (b) they (c) he



Answers:
One day Manu and Danu met the village headman. Manu said : “Sir, there is a mango tree in my courtyard I have been protecting (ସୁରକ୍ଷା ଦେଇଆସୁଛି) it (ଏହାକୁ) for long (ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି). Danu says that it belongs to me (ମୋର) please, give me justice.”


Danu said : “No Sir, he is lying. The tree was taken care of by none other than myself. It should belong to me.”



“All right !” said the headman. “The tree will be cut into two equals and distributed equally.” Suddenly, Danu agreed to the headman’s verdict. But Manu said, “Sir, I’ve taken a lot of pain to grow the tree. I cannot see its felling. Let Danu have the tree.



“Manu, you are really the owner of the tree. Danu will be punished for his falsehood,” (ମିଥ୍ୟା ପାଇଁ ଦଣ୍ଡିତ ହେବ) said the headman.


🗨
Activity – 13
Put in I/he/she/we/you/me/they/them/it in the blank.

1) ‘Where is Madhu ?’ He is in the garden.


2) ‘Are the boys playing ?’ ‘No,They are studying’.


3) Ram, Shyam and I belong to the same class. We are good friends too.


4) Sunita is a good girl, she is very sensitive.


5) Please don’t disturb them . They are asleep.


6) Mr Jones sells vegetables. He is a greengrocer.


🗨
Activity – 14
Choose the correct words from the box and fill in the blanks. (ବାକ୍ସ ଭିତରୁ ଠିକ୍ ଶବ୍ଦ ବାଛି ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।)

1. Abhisikta feels ___________. Please call the doctor.
Answer:
sick


2. Swadesh is ___________. He can answer all the questions.
Answer:
intelligent (ବୁଦ୍ଧିମାନ)


3. That ___________ building is ours.
Answer:
red


4. Kolkata is a ___________ city.
Answer:
populous ( ଜନାକୀର୍ଣ୍ଣ / ଜନବହୁଳ)


5. ___________ boys idle away ଅଳସୁଆମିରେ ସମୟ କଟାନ୍ତି) their time.
Answer:
silly (ବୋକା)


6. The Japanese are ___________.
Answer:
brave (ସାହସୀ)


🗨
Activity – 15
Choose the correct verb given in brackets. (ଠିକ୍ କ୍ରିୟାପଦ ବାଛି ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।)

1. When do you ____________ up? (climb/rise/get)
Answer:
get up (go) (ଉଠ)


2. The horse ____________ faster than the deer. (runs/walks/flies)
Answer:
runs (ଦୌଡ଼େ)


3. My friend can ____________ English well, (say/tell/speak)
Answer:
speak (କହିପାରିବ)


4. A goldsmith (ବଣିଆ) ____________ ornaments. (sells/buys/makes)
Answer:
makes (ତିଆରି କରେ)


5. Bad news ____________ fast (ତୀବ୍ର ବେଗରେ). (goes/travels/disappears)
Answer:
travels (ବ୍ୟାପିଥାଏ)


🗨
Activity – 16 Complete the following conversation by using the correct option given in brackets. (ସଠିକ୍ ବିକଳ୍ପ ବାଛି ନିମ୍ନଲିଖତ କଥୋପକଥନକୁ ପୂରଣ କର ।)

Enjoy The Process, Not The Fruit:
Youngman: Who ____________ most powerful ? (is/am/are)
Pandit: One who ____________ intelligence (ବୁଦ୍ଧି). (has/have/had)
Young man: How?
Pandit: A strong lion without intelligence ____________ easily defeated (ପରାସ୍ତ) by a little fox. (is/are/were)
Young man: What about gems?
Pandit: There ____________ only three gems – food, water and sweet words. Fools consider the pieces of stones as gems, (is/am/are)
Youngman: What is my duty?
Pandit: You ____________ do what you think needful, (can/must/may)
And listen: “Enjoy the process, not the fruit”.


Answers: is, has, is, are, must


🗨
A. Adverbs as modifiers of adjectives (ବିଶେଷଣ ପଦର ବିଶେଷକ ରୂପେ କ୍ରିୟା ବିଶେଷଣ) :
Activity – 17
Fill in the blanks choosing the adverbs from the box. (ବାକ୍ୟ ଭିତରୁ ଠିକ୍ କ୍ରିୟା ବିଶେଷଣ ପଦ ବାଛି ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।) [absolutely, seriously, very, extremely, beautifully]

1. This knife is ____________ sharp.
Answer:
extremely (ଅତ୍ୟନ୍ତ)


2. The man was ____________ injured in the accident.
Answer:
seriously (ଶୋଚନୀୟ ଭାବରେ)


3. Saumendra is ____________ faithful to Gandhian ideals.
Answer:
absolutely (ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ)


4. Radha is ____________ beautiful.
Answer:
very


5. The mat is ____________ designed.
Answer:
beautifully (ସୁନ୍ଦର ଭାବରେ)


🗨
B. Adverbs as modifiers of verbs (କ୍ରିୟା ପଦର ବିଶେଷକ ରୂପେ କ୍ରିୟା ବିଶେଷଣ) :
Activity – 18
Fill in the blanks choosing the theAdverbsfrom the box [well, slowly, naturally, clearly, carefully]

1. It’s market area. Drive ____________.
Answer:
carefully (ସର୍ତକତା ସହ)


2. The snail (ଗେଣ୍ଡା) moves ____________ .
Answer:
slowly (ଧୀରେ ଧୀରେ)


3. Gopabandhu Babu teaches us English ____________.
Answer:
well (ଭଲ ଭାବରେ)


4. Babita recites poems ____________.
Answer:
clearly (ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ)


5. Braja paints pictures ____________.
Answer:
naturally (ଛାଆଁକୁ ଛା)


🗨
Activity – 19
Fill in the blanks choosing the Adverbs from the box. [doubtlessly, so, fairly, probably, always]

1. Why are you driving ____________ fast?
Answer:
so (ଏତେ ଜୋର୍‌ରେ)


2. Kamalini has done ____________ well in her exam.
Answer:
fairly (ପ୍ରାୟତଃ)


3. Sachin is ____________ the best of all the cricketers.
Answer:
doubtlessly (ନିଃସନ୍ଦେହରେ)


4. Mr. Dash is ____________ on time.
Answer:
always (ସର୍ବଦା)


5. Sunita has got a high temperature. She is ____________ ill.
Answer:
probably (ସମ୍ଭବତଃ)


🗨
D. Adverbs as modifiers of prepositions (ବିଭକ୍ତିର ବିଶେଷକ ରୂପେ କ୍ରିୟା ବିଶେଷଣ):
Activity – 20

Fill in the blanks choosing the Adverbs from the box. [occasionally, just, exactly, extremely, hardly ]

1. The information counter is ____________ at the front gate.
Answer:
exactly (ପ୍ରାୟ)


2. I ____________ go
Answer:
just


3. I go ____________against
Answer:
hardly (କ୍ବଚିତ୍ର)


4. Price is____________ up.
Answer:
extremely (ବହୁତ ବଢ଼ିଯାଇଛି)


5. You are ____________ on time (ଠିକ୍ ସମୟରେ).
Answer:
occasionally (ବେଳେବେଳେ)


🗨
Activity – 21
Put in/at/on in the blanks.

1. Don’t sit ___________ that broken chair.
Answer: on


2. My brother lives ___________ New Delhi
Answer: in


3. ___________Japan, the people are very industrious.
Answer: in


4. I go to school ___________ foot everyday.
Answer: on

5. Goodbye! See you ___________ Monday.
Answer: on


6. My sister is getting married ___________ June.
Answer: in


7. He plans to come home ___________ the weekend.
Answer: at


8. Are you going out___________ Sunday next ?
Answer: on


9. Hurry up ! The train leaves ___________ two minutes.
Answer: in


10. What are you doing ___________ Friday morning?
Answer: on


🗨
Activity-22
Fill in the blanks choosing the correct prepositions given in the box. [ to, in, on, behind, under, with, for, since, during, after ]

1. Brajamohan works __________ the Railways.
Answer:
on


2. You should keep __________ the left.
Answer:
to


3. I can finish the task __________ ten minutes.
Answer:
in


4. He has been staying here __________ 1990.
Answer:
since


5. She is meeting me __________ Friday
Answer:
on


6. He is expected to come __________ the summer holiday.
Answer:
in/during


7. I stayed at Uncle’s __________ a week.
Answer:
for (ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ)


8. The child is running __________ that stray dog.
Answer:
behind


9. I saw a man sitting __________ a tree.
Answer:
under


10. Sukanya walked __________ me without speaking
Answer:
behind (ପଥରେ) / by (ପାଖଦେଇ)


🗨
Activity-23
Fill in the blanks choosing the correct conjunction given in the box.
[so that, although, and, as, for, so, but, before]

Fill in the blanks choosing the correct conjunction given in the box.
so that, although, and, as, for, so, but, before
Raju did very well in the examination- he stood first in his institute. ____________ he got a good job, ______________ he had not tried hard. He performed well __________ the circumstances (ସାହାଯ୍ୟ କଲାନାହିଁ) did not suit him. He opted to quit (ଛାଡ଼ିବାକୁ ରାଜି ହେଲା) । the job _____________ he could go for higher study. However, he had to wait there for a few months more ______________ his father was unable to afford (ଦେବାକୁ ଅସମର୍ଥ ହେଲେ) him. One day the boss called in Raju and congratulated him _____________ he was selected as a resource person of the company. Raju thanked the authority ____________ his dream came true. He recalled his well-wishers _____________ leaving for abroad for his scholastic training.
Answers:
Raju did very well in the examination and (ଏବଂ) he stood first in his institute. So (ତେଣୁ) he got a good job, although (ଯଦିଓ) he had not tried hard. He performed well but (କିନ୍ତୁ) the circumstances (ପରିସ୍ଥିତି ସାହାଯ୍ୟ କଲାନାହିଁ) did not suit him. He opted to quit (ଛାଡ଼ିବାକୁ ରାଜି ହେଲା) the job so that (ଯାହା ଫଳରେ) he could go for higher study. However, he had to wait there for a few months more for his father was unable to afford (ଦେବାକୁ ଅସମର୍ଥ ହେଲେ) him. One day the boss called in Raju and congratulated him for ((କାରଣ) / as) he was selected as a resource person of the company. Raju thanked the authority for (କାରଣ) his dream came true. He recalled his well-wishers before leaving for abroad for his scholastic training.


🗨
Activity – 24
Choose the appropriate interjections from the box. (ବାକ୍‌ସ ଭିତରୁ ଠିକ୍ ବିସ୍ମୟସୂଚକ ଅବ୍ୟୟ ବାଛି ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।)
[Bye, oh, alas, hurrah]

1. __________! He has lost his only son.
Answer:
Alas ! (ଆହାଃ) ( ଦୁଃଖ)


2. ___________! It is too cold.
Answer:
Ah ! (ଇସ୍) ( ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ)


3. ___________! Sachin made 50th Test Century!
Answer:
Hurrah ! (ହୁରେ) (ଆନନ୍ଦଜନିତ ଚିତ୍କାର).


4. ___________! See you tomorrow.
Answer:
Bye! (ବିଦାୟ )


🗨
Activity – 25 Make five simple sentences using the following finite verbs. (ନିମ୍ନଲିଖତ ସମାପିକା କ୍ରିୟା ବ୍ୟବହାର କରି ପାଞ୍ଚୋଟି ସରଳ ବାକ୍ୟ ତିଆରି କର ।)

Ans:
1) Bring- I brought an Iphone last month.

2) Find- I found my cat sitting under the chair.

3) Give- He gave me some money.

4) Teach- She taught me English well.

5) Write- Radha wrote a beautiful letter to me.


🗨
Activity – 26
Now ‘write five declarative sentences about your ‘PetDog’ (ତୁମର ‘ପୋଷାକୁକୁର’ ବିଷୟରେ ୫ଟି ବିବୃତିମୂଳକ ବାକ୍ୟ ଲେଖ ।)

My Pet Dog (ମୋର ପୋଷାକୁକୁର)
1. ______________ (Tipu)
Answer:
Tipu is my pet dog.


2. ______________(Long body, bushy tail)
Answer:
It has a long body and a bushy tail.


3. ______________(Red)
Answer:
Its body is red.


4. ______________(Takes meat and milk)
Answer:
It takes (ଖାଏ) meat and milk.


5. ______________(Faithful)
Answer:
It is faithful (ବିଶ୍ୱସ୍ତ).


🗨
Activity – 27
Choose the correct imperative expressions from the box for each situation. (ବାକ୍‌ସ ଭିତରୁ ସଠିକ ଆଦେଶ, ଉପଦେଶ, ଅନରୋଧ ଆଦି ସଠିକ ଉକ୍ତିଗୁଡ଼ିକୁ ବାଛ ।) [Let’s have a walk, Be quick, Do come, Help him, Follow me ]

1. _____________. It’s going to be late.
Answer:
Be quick (ଚଞ୍ଚଳ ହୁଅ)


2. Why are you afraid. You can succeed. ___________________
Answer:
Follow me (ମୋ ଉପଦେଶ ଗ୍ରହଣ କର)


3. We have been sitting here all the morning. _________________
Answer:
Let’s have a walk. (ବାହାରେ ଟିକେ ବୁଲି ଆସିବା)


4. The boy is crying. ________________________
Answer:
Help him. (ତାକୁ ସାହାଯ୍ୟ କର)


5. See you tomorrow. _____________________
Answer:
Do come.


🗨
Turn the following sentences into exclamatory with ‘How’ and ‘What’at the beginning

1. He is a very naughty (ଦୁଷ୍ଟ) boy. (declarative)
(a) What a naughty boy he is!
(b) How naughty the boy is!


2. It looks so beautiful.
How ______________
Answer:How beautiful it looks!


3. Devesh is very intelligent.
How ______________
Answer:How intelligent (ବୁଦ୍ଧିମାନ) Devesh is!


4. Saina ia an excellent (ଉଚ୍ଚକୋଟୀର ) player.
What ______________
Answer:What an excellent player Saina is!


5. Rahim’s poems are so important.
How ______________
Answer:How important Rahim’s poems are!


🗨