9th Class English Grammar - Chapter 2 Verb All Question With Answer

↓ Question & Answer ↓

Textual Activities With Answers
Activity-1
Write ten sentences by taking one expression from each column of the following table. (ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତମ୍ଭରୁ ଗୋଟିଏ ବାକ୍ୟାଶ ନେଇ ଦଶଟି ବାକ୍ୟ ଲେଖ ।)

A B C
I / We / You / He / She / It / They am/ is a student/students.
My sister / My sister and I are my school bag.

Answers:

(i) I am a student. (ii) We are students.
(iii) You are a student. (iv) You are students.
(v) She is a student. (vi) It is a student.
(vii) They are students. (viii) My sister is a student
(ix) My sister and I are students. (x) It is my school bag

🗨
Activity 2

Identify the auxiliary verbs and main verbs in the following dialogue. Circle the auxiliary verbs and underline the main verbs and underline the main verbs. (ଲିଖତ କଥୋପକଥନରେ ବ୍ୟବହୃତ ସାହାଯ୍ୟକାରୀ କ୍ରିୟା ଓ ମୁଖ୍ୟ କ୍ରିୟାପଦଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କର । ସାହାଯ୍ୟକାରୀ କ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ବୃତ୍ତ ଭିତରେ ଓ ମୁଖ୍ୟ କ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କର ।)


— Maggie came to say goodbye. She was dressed in black.

Answer: Main Verb- Came, say,
Auxiliary Verb- Was


Meena – ‘Are you leaving today ?’
Answer: Main Verb- Leaving
Auxiliary Verb- Are


Maggie – ‘Yes, today is the day of my departure.’
Answer:Auxiliary Verb- Is


Meena – ‘How long will it take to reach your country ? Which part of the country do you live in ?
Answer: Main Verb- Take, reach, live
Auxiliary Verb- Will, do


Maggie – I do not know exactly where I am posted until I arrive there.
Answer: Main Verb- Know, posted, arrive
Auxiliary Verb- Do, am


🗨
Activity- 3

AB = He may have written the essay.


AC = He is writing the essay.

BC = He has written the essay.

AD = The essay is written by him.

BD = The essay is being written by him.

CD = The essay has been written by him.

ABC = He has written the essay.

ABD = The essay has been written by him.


🗨
Activity – 4

Anil, Bina and Chinu are three friends, but their lives are very different Look at the chart and answer the questions using the correct auxiliary verb. (ଅନୀଲ, ବୀଣା ଓ ଚିନୁ ତିନି ବନ୍ଧୁ ଅଟନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର ଜୀବନୀ ଅତି ଭିନ୍ନ / Chart କୁ ଦେଖ ଓ ଠିକ୍ ସାହାଯ୍ୟକାରୀ କ୍ରିୟାକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ ।)

1) Who runs fast?
Answer:Anil and Chinu run fast but Bina doesn’t.


2) Who’s got long hair ?
Answer:Bina has got long hair but Anil and Chinu has not.


3) Who plays a musical instrument ?
Answer: Bina and Chinnu play a musical instrument but Anil does not.


4) Who swims in the pond ?
Answer:Anil and Chinnu swim in the pond but Bina doesn’t.


5) Who was born in a city ?
Answer:Anil and Bina were born in a city but Chinnu was not.


6) Who rides a bike ?
Answer: Anil rides a bike but Bina and Chinnu don’t.


7) Who has many friends ?
Answer:Bina and Chinnu have many friends but Anil doesn’t have.


🗨
Activity – 5

Choose the correct alternatives given in brackets to fill in the blanks to complete the conversation. One has been done for you.

(ନିମ୍ନଲିଖତ କଥୋପକଥନକୁ ସଂପୂର୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ସଠିକ୍ ବିକଳ୍ପ ବାଛି ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।)
Sunil: I haven’t seen Vivek all day. (have/haven’t / hasn’t)
Leena: I ____________ either. I don’t know where he is. (have/haven’t / don’t)
Sunil: Who left this note?
Leena: Vivek __________ (must have / may have). It’s his handwriting.
Sunil: But he ________ say where he’s gone, (hasn’t / don’t / doesn’t)
Leena: He would have if he’d wanted us to know where he _____________. (does go/has gone/was gone)
Sunil: Do you think he _____________ to his grandpa’s house? (was gone/ was going /has gone)
Leena: He might have. Who knows?
Sunil: ______________ you think he’ll telephone? (Are /Have /Do)
Leena: He might. I’m not sure.
Sunil: ______________ he taken his bicycle? (Does / Has / Is)
Leena: He must have because it is not there.
Sunil: He ______________ acting very strangely this morning, (is /does /was)
Leena: I know he _____________. We should have asked him why. (was/had / did)
Sunil: I would have but I _____________ have time, (don’t / am not / didn’t)
Leena: Can’t we phone his grandpa?
Sunil: We could. But we _____________ got his number, (don’t / aren’t / haven’t)


Answers:
Sunil: I haven’t seen Vivek all day.
Leena: I haven’t either. I don’t know where he is.
Sunil: Who left this note?
Leena : Vivek must have (left) (ଛାଡ଼ି ଚାଲିଯାଇଥାଇପାରେ). It’s his handwriting.
Sunil: But he doesn’t say where he’s gone.
Leena: He would have if he’d wanted us to know where he has gone.
Sunil: Do you think he has gone to his grandpa’s house?
Leena: He might have. Who knows?
Sunil: Do you think he’ll telephone?
Leena: He might. I’m not sure.
Sunil: Has he taken his bicycle?
Leena: He must have because it is not there.
Sunil: He was acting very strangely this morning.
Leena: I know he was. We should have asked him why.
Sunil: I would have but I didn’t have (ସମୟ ନଥିଲା) time.
Leena: Can’t we phone his grandpa?
Sunil: We could. But we haven’t (ପାଖରେ ନାହିଁ) got his number.


🗨